NOTÍCIES
TORNAR
12/04/2011
Diego Ramírez de Arellano i el seu Reconosimiento de los Estrechos de Magallanes y de San Viçente

Ramírez de Arellano

A començaments del segle XVII, se sap que naus holandeses han obert una nova ruta marítima entre l'Atlàntic i el Pacífic al sud de l'estret de Magallanes. El monarca Felipe III organitza una expedició de dos naus que eixint de Lisboa al 1618 tenen la missió de verificar la verosimilitud de la notícia donada a conéixer pels holandesos Le Maire i Schouten, la nova ruta pel cap de Forns, molt menys perillosa que la de l'estret de Magallanes, descoberta pels espanyols al 1520.

La direcció de les dues caravel·les recau en els germans Nodal, i viatja amb ells, en qualitat de cosmògraf, el valencià Diego Ramírez de Arellano, nascut a Xàtiva al voltant de 1580, encara que no ha estat possible verificar-ho. Una vegada comprovada la realitat de la nova ruta holandesa, les caravel·les espanyoles rodejaren l'arxipèlag de la Terra del Foc, exploraren aquelles terres i creuaren l'estret de Magallanes d'occident a orient, per a tornar a Espanya el 1619, sent la primera expedició espanyola en circunnavegar aquella illa coneguda des de temps de Fernando de Magallanes com a Terra del Foc.

Durant el recorregut, Ramírez de Arellano va donar nom a molts accidents geogràfics que encara hui mantenen la seua denominació en aquelles costes pertanyents a Argentina i Xile (cap San Diego, a l'extrem oriental de Terra del Foc; cap Setabenc, a la punta occidental de l'illa dels Estats; o illes de Diego Ramírez, un dels punts més meridionals d'Amèrica) i altres que no perduraren (estret de Sant Vicent, patró de València, que seguix dient-se de Le Maire, com el seu descobridor holandés; cap de Sant Ildefons, pel de Hoorn (Forns); o illa de Xàtiva, com va batejar Diego la Terra del Foc al mapa que acompanya el seu manuscrit).

Una vegada les dues caravel·les van tornar a Espanya, a Diego se li va prohibir l'edició del seu manuscrit per afavorir la publicació que del viatge havien fet els germans Nodal. Hui, quatre-cents anys després, les peripècies de Ramírez de Arellano han vist la llum tal i com ell les va escriure per primera vegada, narrant una de les aventures més apassionants de l'Espanya que abandonava a marxes forçades el lustre del seu fulgor imperial i penetrava en l'època de la seua decadència política, econòmica i social.

A la seua tornada, i a pesar dels enfrontaments amb els germans Nodal, Diego Ramírez fou nomenat capità d'una esquadra que, seguint la nova ruta del cap de Forns, hauria d'arribar fins a les Filipines per auxiliar les forces espanyoles d'aquells territoris i des d'allí, Diego, amb el rang d'almirall, marxaria a les illes de l'Especieria, sempre assetjades pels holandesos, i tractar de descobrir Austràlia. No obstant això, l'expedició dirigida per Zuazuola va naufragar a causa d'una tempesta només eixir de Cadis, i Ramírez de Arellano va aconseguir salvar-se nadant fins la costa gaditana.

Mentre la corona espanyola planejava una nova expedició cap a les possessions espanyoles al Pacífic, es va nomenar Diego Ramírez de Arellano pilot major de la Casa de Contractació de Sevilla, un dels càrrecs més importants de l'època per a un marí. Després de tres anys d'exercir eixe lloc privilegiat de mestre de pilots, Diego va morir a Sevilla el 27 de maig de 1624, llegant tots els seus béns -i deutes- a la seua esposa Mariana de Aybar, “prenyada de sis mesos”.

Segons consta en el seu testament de l'Arxiu Provincial de Sevilla, “el capità Diego Ramírez de Arellano fou soterrat  al Sagrari de la Santa Església de la catedral sevillana. Uns anys després de la seua mort, la capella fou demolida i actualment en aquell lloc es troben els despatxos de la Institució Colombina, a la nau nord del Pati dels Tarongers de la Seu hispalenca…

Resum de publicacions digitals sobre la presentació del llibre:

http://www.notasdeprensacv.es/el-presidente-de-la-diputacion-de-valencia-alfonso-rus-presenta-manana-en-xativa-en-rueda-de-prensa-el-manuscrito-%E2%80%9Cprohibido%E2%80%9D-del-cosmografo-setabense-ramirez-de-arellano-41676

http://radiopolar.com/noticia_45080.html

http://www.alicanteactualidad.es/noticias-valencianos-en-la-conquista-del-nuevo-mundo_8252.html

http://www.levante-emv.com/cultura/2011/04/17/ramirez-arellano-navega-nuevo/799719.html

http://www.lasprovincias.es/v/20110416/ribera-costera/xativa-recupera-libro-inedito-20110416.html

http://www.europapress.es/comunitat-valenciana/noticia-libro-recupera-exploraciones-cosmografo-valenciano-ramirez-arellano-estrecho-magallanes-20110415190737.html

Premis València 2017

Accés a la presentació d'obres
Llegir més

CONTACTE

Si desitja posar-se en contacte amb nosaltres ens pot trobar a:

Carrer Corona, 36
46003 · València

Telèfon: 963 883 169
Fax: 963 883 170

iam@alfonselmagnanim.com

ENLLAÇOS
Carrer Corona, 36. 46003-València / Telèfon: 963 883 169 / Fax: 963 883 170 / iam@alfonselmagnanim.com