Abel Soler Molina

    Abel Soler Molina

    Abel Soler Molina és un acreditat investigador i divulgador de la història, les tradicions i la cultura literària del País Valencià. És doctor en Història Medieval per la Universitat d'Alacant i en Filologia Catalana per la Universitat de València, a més de guia turístic oficial titulat per la Generalitat Valenciana. El seu aconseguiment crucial en l'àmbit acadèmic és la descoberta de l'autor de la novel·la cavalleresca Curial e Güelfa: Enyego d'Àvalos, gran camarlenc d'Alfons el Magnànim. La recerca es plasmà en una tesi doctoral dirigida per Antoni Ferrando (2016) i publicada com La cort napolitana d'Alfons el Magnànim: el context de 'Curial e Güelfa' (PUV, IEC i Institució Alfons el Magnànim, 2017) i en l'assaig divulgatiu Enyego d'Àvalos i l'autoria del 'Curial' (Institució Alfons el Magnànim, IEC i PUV, 2018).

    A banda d'exercir eventualment la docència i col·laborar amb la Universitat de València i la Jaume I de Castelló de la Plana, ha publicat articles en revistes científiques d'àmbit estatal i internacional (Caplletra, Revista Valenciana de Filologia, Rivista Italiana di Studi Catalani, Napoli Nobilissima, Estudis Romànics, Anuario de Estudios Medievales, Afers, etc.) i és autor de vora 120 llibres. Hi predominen les síntesis de geografia, història i patrimoni de municipis valencians dels Ports, el Baix Maestrat, el Camp de Morvedre, el Camp de Túria, l'Horta de València, la Ribera Alta, la Ribera Baixa, la Costera, la Safor, la Vall d'Albaida, la Marina Alta i l'Alcoià. Té en curs d'edició en Publicacions de la Universitat de València les actes de diferents Corts Valencianes del segle xv i disposa de monografies temàtiques i obres que estudien personatges clau del Segle d'Or valencià, com Joan Roís de Corella i Joanot Martorell.

    Com a títols destacables, hi hauria els següents: Oficis tradicionals valencians (en coautoria, Tàndem, 2004), premiat per la Generalitat com el millor llibre editat d'aquell any; El Sexenni de Morella (Tàndem, 2006); La Safor. Història i geografia de la comarca (Mancomunitat de Municipis, 2011); El corsari Jaume de Vilaragut i la donzella Carmesina.El cavaller que inspirà el 'Tirant lo Blanc' (Alfons el Magnànim, 2013); Joan Roís de Corella (1435-1497). Síntesi biogràfica i aportació documental (Acadèmia Valenciana de la Llengua, 2104); Joan-Jeroni de Vilaragut (1421-1463). El fill secret de la reina Margarida de Prades (Drassana, 2021); Calp. Geografia, història, patrimoni (Ajuntament de Calp, 2023); Albaida. Història de la ciutat (Terra Blanca, 2023), i Els noms dels pobles valencians. Origen i significat (Terra Blanca, 2023).