Francesc J. Hernàndez

  Francesc J. Hernàndez

  Francesc J. Hernández i Dobon és professor jubilat del Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València, on ha impartit docència en sociologia generalment en la Facultat de Magisteri. És doctor en Filosofia, en Pedagogia i en Sociologia per la mateixa universitat. Ha fet investigació en filosofia, teoria sociològica, sociologia de l’educació i la formació, sociolingüística i història valenciana. És autor o coautor de més de cinquanta llibres i més de cent vint articles científics en els àmbits esmentats. Entre els llibres, cal destacar Teorías sobre sociedad, familia y educación (amb J. Beltrán i A. Marrero), Educación y biografías (amb A. Villar), Estética del reconocimiento (amb B. Herzog) i L’educació (amb C. Hernández).

  Ha sigut director de la Revista de Sociología de la Educación, la revista Vivesiana, l’Institut Universitari de Creativitat i Innovacions Educatives i el Departament de Sociologia i Antropologia Social de la Universitat de València.

  Ha dirigit set tesis doctorals (totes a professors universitaris) i ha fet estades acadèmiques en universitats d’Alemanya, l'Argentina, Àustria, el Brasil, Colòmbia, Cuba, Irlanda, Itàlia, Mèxic, el Paraguai i l'Uruguai. També ha publicat nombroses traduccions d’autors clàssics (Vives, Hegel, Marx, Luxemburg, Schopenhauer), de l’Escola de Frankfurt (Adorno, Habermas, Honneth i Kracauer) i de pedagogs (Alheit, Arnold, Dausien).

  Al marge de l’activitat universitària, ha editat el Diari del Gueto de Varsòvia, d’Adam Czerniaków, i ha publicat biografies de Rosita Rodrigo, José Estivalis (Armand Guerra) i José Abargues. També col·labora habitualment amb Levante, on ha publicat més de dos-cents cinquanta articles, més de cent dels quals són «Tafaneries valencianes» amb recerques sobre temes d’història, i amb la revista Trencadís.

  Ha sigut guardonat amb el Premi de Renovació Pedagògica Maria Ibars per les aportacions sobre ensenyament amb el cinema del Grup Embolic i amb el Premi Ciutat de València d’Assaig Josep Vicent Marqués per la investigació Roses fines sobre les biografies de les guanyadores del concurs de bellesa de l’exposició del 1909. Participà com a coguionista en el llargmetratge Las alas de la vida, guardonat amb el premi al millor documental del Festival de Valladolid (Seminci).

  Ha publicat dos novel·les: València retratada i Mort en l’aire.