Joan Dolç – Institució Alfons el Magnànim

    Joan Dolç

    Joan Dolç

    Joan Dolç Balaguer (Alboraia, 1956) és escriptor, editor, productor audiovisual i fotògraf. Inicià estudis de Filosofia i Filologia en la Universitat de València, i de Ciències de la Informació en la Universitat Autònoma de Barcelona. Tots els deixà inacabats.

    Començà la seua trajectòria a finals dels anys setanta col·laborant com a corresponsal en el Diario de Valencia i Noticias al Día, i, ja en la dècada següent, com a columnista en la Cartelera Turia, El Punt i Valencia Semanal, faena que continua exercint des del març de 2019 en elDiariocv.es. Gran part dels seus articles s’han arreplegat en alguns volums, com ara La pura veritat i altres mentides,El sentit comú i altres malentesos,Batalles perdudes i No escapareu.

    La primera de les seues novel·les, Puta misèria, escrita en col·laboració amb Rafa Arnal, va ser duta al cine per Ventura Pons el 1989. Posteriorment, escrigué en solitari un grapat de novel·les en què feu servir l’humor i les convencions del gènere policial. A partir dels anys 2000, començà a publicar simultàniament en valencià i castellà obres més ambicioses literàriament i amb un registre més acurat. Entre la seua producció més recent, destaca En el fons, la terra. Memòria de l'Horta.

    El seu interés per la fotografia queda reflectit en els llibres Balanç d’existències, Life is fun i El temps absent, aquest darrer publicat per la Universitat de València amb textos seus i de Carlos Pérez, Juan Manuel Bonet i Salvador Albiñana.

    Va ser cofundador de l’editorial IseeBooks i de la revista Lars: Cultura y Ciudad, en la qual exercí de director literari durant els cinc anys d’existència de la publicació. Durant aquest període, també dugué a terme diversos projectes editorials per a institucions com l’IVAM, la Universitat de València, el Centro de Arte Reina Sofía o el MuVIM, i el 2014 fundà el segell In Púribus Llibres.

    A finals dels anys noranta, intensificà la seua activitat com a guionista, realitzador i productor cinematogràfic especialitzat en documentals històrics i culturals. La mort de ningú, el llargmetratge que escrigué i va dirigir el 2004 que revela l'autèntica identitat de Heinz Ches, l'home que va ser executat al costat de Salvador Puig Antich, va ser guardonat amb la Palmera d’Or dins de l’apartat de documentals en la Mostra de Cinema Mediterrani d’aquell any.

    El 2024, l’Ajuntament del Puig li atorgà la distinció Gutenberg «per la seua trajectòria professional i el seu compromís cultural».