Josep Enric Estrela

  Josep Enric Estrela

  El filòleg i escriptor Josep Enric Estrela és funcionari dedicat a la gestió cultural, amb àmplia experiència en direcció editorial. Des del 2018 ocupava la plaça de subdirector de la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació de la Diputació de València; en febrer de 2024 va ser nomenat director. Prèviament, va ser cap del servei de Cultura a l’Ajuntament d’Algemesí, on va treballar des de 1999.

  Estrela, ha sigut docent com a professor associat en la Facultat de Filologia de la Universitat de València i ha impartit docència en el Màster Oficial en Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la a mateixa Universitat.

  És Màster en Gestió Cultural per la Universitat de Barcelona; doctor en Filologia per la Universitat de València. Ha fet estudis d'Especialització en Edició i Correcció avançades del Text a UOC, on ha cursat també el Postgrau en Gestió i Màrqueting Editorial.

  Com a investigador ha realitzat nombrosos estudis dedicats a la literatura valenciana, fonamentalment dels segles XIX i XX. Entre ells caldria destacar l’assaig biogràfic La Fe en la paraula. L’obra de mossén Sorribes (Saó, 1998), amb el qual guanyà el XX Premi Saó “Ramon Muntaner”, i l’estudi Escriptors i literatura al Calendari Llemosí (1874-1883) (IAM, 2013), el qual s’ocupa de la primera revista literària valencianista publicada amb pretensions cultes. També és autor d’una biografia de l’escriptor de la Renaixença Constantí Llombart (IAM, 2018).

  Estrela, també ha comissariat exposicions com Fibromialmas i altres pintures de Fèlix Pérez, en el Museu Valencià de la Festa d'Algemesí. Conscient de la transcendència del patrimoni cultural immaterial, dirigix la col·lecció Estudis Comarcals i és prologista en l'obra Música, tradició i patrimoni. La Festa de la Mare de Deu de la Salut d’Algemesí que posa en valor la festa reconeguda per UNESCO.