María Palau Galdón

    María Palau Galdón

    María Palau Galdón és periodista i investigadora sobre memòria democràtica amb perspectiva de gènere. És neta i neboda (biològica i adoptiva) orgullosa de la generació de dones que cresqueren baix el jou d’una dictadura que, davant de l'ombra tenaç d’una por compartida, van ser obligades a callar. Creu en el poder del periodisme i la memòria com a ferramentes indispensables per a trencar silencis i avançar cap al futur.

    Palau és graduada en Periodisme i va cursar un màster de Drets Humans, Pau i Desenvolupament Sostenible en la Universitat de València. Interessada sempre en la recuperació de la memòria, el seu treball final de màster, Despertar la voz dormida. La literatura como elemento para garantizar el acceso a la verdad en el proceso de justicia transicional español, va consistir en una investigació sobre la possibilitat de reparar les dones víctimes de la repressió franquista amb les novel·les escrites per autores pertanyents a la generació de la postmemòria. El 2020, va entrar com a becària en la redacció d’Europa Press a València, ara ja com a redactora.

    El 2023, publicà amb Marta Garcia Carbonell la seua primera obra, Indignas hijas de su patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià. Este treball, resultat de la IV Beca Josep Torrent de la Institució Alfons el Magnànim i la Unió de Periodistes Valencians, s’endinsa en la realitat d’un organisme creat el 1941 i dissolt el 1985 que perseguí «la dignificació moral de la dona» amb l’objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l’exercici de la prostitució clandestina de menors d’edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control patriarcal sobre la població femenina que tractà d’imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la pudícia i la castedat.

    Amb Marta Garcia Carbonell, també ha divulgat la memòria de les supervivents del Patronato, les víctimes del franquisme i les dones republicanes en mitjans com La Vanguardia, elDiario.es, El Salto, Pikara, El País i Quaderns de Memòria i Justícia (publicació de Memòria i Justícia. Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme. Plataforma de Suport a la Querella Argentina – País Valencià). A més, participen en jornades i taules redones per a reivindicar la memòria democràtica i difondre el seu treball.