Marta García Carbonell

    Marta García Carbonell

    Marta Garcia Carbonell és periodista i investigadora sobre memòria democràtica amb perspectiva de gènere. Interessada des de ben menuda en la memòria i el feminisme, estos dos àmbits han marcat tant la seua vida professional com la personal.

    Garcia es graduà en Periodisme per la Universitat de València i va cursar el màster en Estudis de Gènere i Polítiques d'Igualtat en la mateixa universitat. El 2023, va presentar el seu treball de fi de màster, titulat Buenas y malas niñas: análisis de las identidades femeninas y los roles de género en los cuentos infantiles durante el franquismo (1941-1960), un estudi sobre la literatura infantil durant la dictadura i el seu paper com a ferramenta fonamental en la transmissió dels estereotips de gènere.

    Durant els estudis, Marta Garcia Carbonell feu pràctiques en la delegació de la Safor del diari Levante-El Mercantil Valenciano i en la Casa de la Cultura Marqués González de Quirós a Gandia dins del programa La Dipu et Beca. La seua experiència laboral també inclou un any en el gabinet de comunicació de la Societat Valenciana de Gestió Integral dels Servicis d'Emergència (SGISE).

    El 2023, va publicar amb María Palau Galdón la seua primera obra, Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patrona de Protección a la Mujer en el País Valencià. Este treball, resultat de la IV Beca Josep Torrent de la Institució Alfons el Magnànim i la Unió de Periodistes Valencians, s’endinsa en la realitat d’un organisme creat el 1941 i dissolt el 1985 que perseguí «la dignificació moral de la dona» amb l’objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l’exercici de la prostitució clandestina de menors d’edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control patriarcal sobre la població femenina que tractà d’imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, el pudor i la castedat.

    També juntes han divulgat la memòria de les supervivents del Patronato, les víctimes del franquisme i les dones republicanes en mitjans com La Vanguardia, elDiario.es, El Salto, Pikara, El País i Quaderns de Memòria i Justícia (publicació de Memòria i Justícia. Acció Ciutadana contra la Impunitat del Franquisme. Plataforma de Suport a la Querella Argentina – País Valencià).