Reglamento

    Reglamento de la Institució Alfons el Magnànim

    A lo largo de la historia la Intitució Alfons el Magnànim ha tenido diversos reglamentos y estatutos de funcionamiento interno. Al objeto de ir adecuándose a los diferentes modelos de organización, desde la IAM originaria, pasando por la Institució Valenciana d'Estudis i d'Investigació, hasta llegar a la denominación actual, Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigacions.

    El presente reglamento fue aprobado por el pleno de la Diputación de València el 21 de febrero de 2016.

    REGLAMENTO DE LA “INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM-CENTRE VALENCIÀ D’ESTUDIS I D’INVESTIGACIÓ” DE LA DIPUTACIÓN DE VALENCIA

    TÍTULO PRIMERO

    De la Institució en general.

    Artículo Primero.- El Servicio “Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació” se encuentra constituido para la gestión directa de las actividades que más adelante se establecen y que suponen el objeto del mismo, mediante una organización especializada, sin personalidad jurídica, a la amparo del previsto en los artículos 101 y 102 del Real Decreto Legislativo 781/1986, de 18 de abril, por el que se aprueba el texto refundido de las disposiciones legales vigentes en materia de Régimen Local y demás normas vigentes de aplicación.

    Artículo Segundo.- La Institució tendrá por objeto:

    a) Estudiar, promover la investigación y difundir el trabajo científico y la cultura de las humanidades en los ámbitos de interés valenciano y universal, con especial incidencia en aquellas cuestiones que afectan a la sociedad valenciana.

    b) Promover actividades de proyección social de las ciencias sociales, físico-naturales y de la salud, de las humanidades y de la historia particularmente en aquellos temas que sean de interés general para la sociedad valenciana.

    c) Establecer y mantener la relación adecuada con otros organismos valencianos, estatales e internacionales de contenido similar.

    d) Cooperar con otros organismos culturales.

    e) Realizar publicaciones directamente relacionadas con el objeto del Servicio y proceder a la difusión de estas.

    f) Organizar los premios “Alfons el Magnànim” y los que en el futuro se le encomiendan.

    g) Contribuir, en su caso, a la investigación y difusión del Rey de Valencia Alfonso el Magnánimo, con la naturaleza que en cada caso se establezca.

    h) Cooperar con aquellas publicaciones cuyo valor y contenidos sean dignos de su consideración.

    Artículo Tercero.- La Institució, sin perjuicio de utilizar los anagramas, logotipos y escudo de la Diputación, adaptará el logotipo de la Institución a la estética del siglo XXI. No obstante, podrá figurar en lugar destacado de sus memorias anuales, publicaciones y otra documentación que produzca el emblema histórico que hasta hoy ha venido utilizando la “Institució Alfons el Magnànim”, que consiste en una composición circular, el motivo central de la que contiene una alusión iconográfica al Rey titular, orlado de la leyenda “Institució Alfons el Magnànim” y Diputación de Valencia. En el campo de la medalla figura el lema “Vir sapiens dominabitur astris”, constante en la medallística histórica del Rey magnánimo.

    Asimismo deberá ser compatible el uso de los logotipos con el de cualquier otro organismo, en caso de que patrocine, previo convenio, las publicaciones o actividades de la Institució.

    Artículo Cuarto.- La Institució queda integrada en el Área de Cultura de la Diputación de Valencia. Asimismo su organigrama y dotación de medios personales y materiales vendrán determinados por la Diputación, quien los establecerá de manera que se garantice de la manera más eficaz el desarrollo de las competencias que la Institución tiene atribuidas.

    TÍTULO SEGUNDO

    De la Organización Especializada del Servicio.

    Artículo Quinto.- La organización especializada de la Institució estará compuesta por:

    —El Consejo de Administración;

    —El gerente;

    —Los Institutos y directores de colecciones y revistas;

    —El Consejo Asesor.

    CAPÍTULO I

    El Consejo de Administración.

    Artículo Sexto.- El Consejo de Administración es el órgano rector y de gestión de las actividades propias de la Institución, y asume aquellas atribuciones que no correspondan específicamente a los órganos de gobierno de la Diputación de Valencia a la que pertenece la Institució.

    Artículo Séptimo.- El Consejo de Administración estará integrado por los siguientes miembros:

    -El presidente.

    -El vicepresidente.

    -Un diputado provincial por cada grupo político con representación en el pleno de la Diputación y designado por el presidente de ésta a propuesta de cada portavoz.

    -El gerente de la Institución

    -Los coordinadores de instituto.

    Artículo Octavo.- Serán atribuciones del Consejo de Administración:

    a) Confeccionar y proponer en la Diputación los presupuestos de la Institució para su aprobación por la propia Diputación e incorporación a la correspondiente sección presupuestaria propia.

    b) Aprobar las programaciones anuales de las actividades de sus Institutos, colecciones, editoriales y revistas.

    c) Proponer a los órganos de gobierno competentes de la Diputación las contrataciones que sean necesarias efectuar para el desarrollo de tales actividades, cuando proceda.

    d) Proponer a los órganos de gobierno competentes de la Diputación la formalización o rescisión, en su caso, de los convenios que se deban llevar a cabo con otros instituciones valencianas, estatales, europeas, etc.

    e) Aprobar, a propuesta de los Institutos, directores de colecciones o revistas respectivos, la elaboración de trabajos de estudio de cara a su publicación, sin perjuicio de las contrataciones necesarias para llevarlas a efecto, que seguirán su tramitación legal a través de los órganos competentes de la Diputación.

    f) Administrar los fondos y otros recursos de la Institució, en los términos previstos en este Reglamento.

    g) Proponer las bases, convocatoria y adjudicación de los premios instituidos.

    h) Coordinar las iniciativas de su propia cometido con las orientaciones de la Diputación y con las entidades con las que se encuentra vinculada la Institució, vigilando el estricto cumplimiento de lo convenido con unas y otras.

    i) Y, en general, llevar a cabo cuantas actuaciones estén relacionadas con la Institución y no sean competencia de los órganos de gobierno de la Diputación o del gerente.

    Artículo Noveno.- El Consejo de Administración se reunirá con carácter ordinario por lo menos una vez cada tres meses, pudiendo hacerlo, con carácter extraordinario, cuantas veces sea necesario, por la urgencia o importancia de los temas a tratar.

    El calendario de las sesiones ordinarias será determinado por el propio Consejo de Administración.

    Las sesiones extraordinarias se convocarán cuando a juicio del presidente sea necesario o cuando lo solicite un número de miembros del Consejo de Administración no inferior a cinco, estableciendo en la solicitud los asuntos sobre los que se pide que trate la sesión.

    En estos casos, la celebración no podrá demorarse más de quince días desde la fecha solicitada.

    En todos los casos, el orden del día será fijado por el presidente, con la firma del secretario y deberá ir acompañado de la oportuna convocatoria.

    Las convocatorias deberán efectuarse de manera que puedan estar en posesión de los miembros del Consejo por lo menos con una antelación de dos días hábiles al momento fijado para la celebración de la sesión.

    Para la celebración de las sesiones será precisa la asistencia de más de la mitad de los miembros del Consejo. En todo caso se requiere la asistencia del presidente y del secretario o de quienes legalmente los sustituyan.

    Los acuerdos se tomarán por mayoría simple, siendo el voto del presidente dirimente en caso de empate.

    De cada sesión se levantará el acta correspondiente según el previsto en el artículo 109 del Real Decreto 2568/1986, de 28 de noviembre por el que se aprueba el Reglamento de Organización, Funcionamiento y Régimen Jurídico de las Entidades Locales, en lo que sea aplicable, que podrá ser aprobada en la propia sesión o en la siguiente.

    Se podrán tratar temas que no figuran en el orden del día, bastando para esto que su tratamiento sea declarado de urgencia por los asistentes, con el voto favorable de la mayoría de estos.

    A las sesiones del Consejo podrán asistir, con voz y sin voto y en funciones de asesoramiento, todas aquellas personas que el presidente del Consejo considere oportuno

    En lo no previsto y en lo que sean aplicables, regirán los preceptos de la legislación de régimen local referentes a la celebración de las sesiones de los órganos colegiados.

    CAPÍTULO II

    Del secretario del Consejo de Administración.

    Artículo Décimo.- El secretario general de la Diputación tiene el derecho a ostentar el cargo de secretario del Consejo de Administración. No obstante, éste podrá delegar dicho cargo en otro funcionario de la Diputación con titulación superior, y nombrar suplente al mismo, con el visto bueno del presidente del Consejo de Administración.

    Artículo Undécimo.- Serán funciones del secretario:

    a) Efectuar las convocatorias de las sesiones del Consejo de Administración.

    b) Asistir a las sesiones del Consejo de Administración y redactar las actas relativas a las mismas, llevando al efecto el correspondiente Libro de Actas.

    c) Custodiar los documentos que hayan de ser utilizados en cada una de las sesiones del Consejo de Administración, hasta su devolución al servicio correspondiente de la Diputación.

    d) Cualesquiera otras actividades que el propio Consejo de Administración le encomiende.

    Artículo Decimosegundo.- El secretario actuará en el Consejo de Administración con voz y sin voto.

    CAPÍTULO III

    Del presidente del Consejo de Administración.

    Article Decimotercero.- El cargo de presidente del Consejo de Administración corresponde al presidente de la Diputación, si bien éste podrá designar para ejercer este cargo al diputado delegado de Cultura.

    Artículo Decimocuarto.- Serán funciones del presidente:

    a) Representar a la Institució en todos los actos que proceda y siempre que la Presidencia no la ostente el presidente de la Diputación y no comparezca éste como representante de la misma.

    b) Presidir el Consejo de Administración.

    c) Elaborar el orden del día de cada una de las sesiones del Consejo de Administración.

    d) Dirimir con su voto de calidad los empates producidos en las votaciones del Consejo de Administración.

    e) Firmar aquellos documentos del Consejo de Administración o de la Institució que requieran su firma.

    f) Llevar a cabo cuantas atribuciones le sean delegadas por los órganos de gobierno de la Diputación.

    CAPÍTULO IV

    Del vicepresidente del Consejo de Administración.

    Artículo Decimoquinto.- El cargo de vicepresidente del Consejo de Administración corresponderá al señor diputado del Área de Cultura de la Diputación, y en caso de ser designado presidente, podrá ser designado por el propio Consejo de Administración otro diputado del mismo Consejo de Administración.

    Corresponde al vicepresidente ejercer las funciones que tiene atribuidas el presidente por ausencia, vacante o enfermedad de este, así como las atribuciones que le sean delegadas por los órganos de la Diputación. Asimismo colaborará con el presidente en las tareas ordinarias de este.

    CAPÍTULO V

    Del gerente.

    Artículo Decimosexto.- El gerente, que ostentará el nombre de director, es el órgano de la “Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació” al que corresponde las funciones de coordinación académica, ejecutivas y administrativas del mismo.

    Artículo Decimoséptimo.- El director será nombrado por el presidente de la Diputación a propuesta del Consejo de Administración, previo proceso de selección.

    Artículo Decimoctavo.- Serán funciones del director:

    a) Ejecutar y hacer cumplir los acuerdos del Consejo de Administración.

    b) Dirigir e inspeccionar el funcionamiento de la Institución, así como al personal del mismo.

    c) Representar administrativamente al órgano especial.

    d) Dirigir todas las funciones administrativas que llevar a cabo la Institución.

    e) Llevar la contabilidad que permita desarrollar la contabilidad especial al hecho de que se refiere el artículo 102.2 del texto refundido de las disposiciones legales vigentes en materia de Régimen Local.

    f) Coordinar, en estrecho contacto con los Institutos, y directores de colecciones y revistas, la tarea de estudio, investigación y difusión de la Institució.

    g) Velar por la ejecución de los Planes y Programas de Ejecución una vez aprobados, así como de los premios que se adjudiquen.

    h) Redactar el informe o memoria anual de las actividades de la Institució.

    i) Representar a la Institució en los actos públicos en que no ejerzan la representación el presidente de la Diputación, el del Consejo de Administración o el vicepresidente del mismo.

    j) Asistir a las sesiones del Consejo de Administración con voz y voto.

    k) Las demás que el Consejo de Administración le confiera.

    Artículo Decimonoveno.- El cargo de director se ejercerá por un periodo máximo de cuatro años, si bien el mismo podrá ser prorrogado. A su finalización, no podrá percibir una indemnización mayor que la prevista en la legislación vigente.

    El cargo de director deberá recaer en un profesional de reconocido prestigio dentro de alguna de las ramas del conocimiento que tengan relación con las actividades de la Institució y su contratación se regulará por la modalidad contractual más apropiada de entre las contempladas en la legislación vigente. En atención al mejor funcionamiento, eficacia y ahorro de la Institución, el director podrá formar parte e incluso coordinar alguno de los Institutos de la Institución.

    CAPÍTULO VI

    De los Institutos, Colecciones y Revistas.

    Artículo Vigésimo.- La Institució, para un mejor cumplimiento de sus fines, se estructurará en Institutos, que se crearán por acuerdo del Pleno de la Diputación.

    Los Institutos con los que inicialmente contará la Institución son los siguientes:

    1) Instituto de Ciencias Sociales y de la Cultura;

    2) Instituto de Ciencias Físico-naturales;

    3) Instituto de Humanidades y de Patrimonio;

    4) Instituto de Historia.

    Todos ellos, en su caso, contarán con sus respectivas colecciones editoriales.

    De conformidad con lo aprobado por el Pleno de la Diputación se podrán crear nuevos Institutos o unir o suprimir los existentes.

    Article Vigesimoprimero.- Al frente de cada uno de los Institutos estará un coordinador, responsable ante el Consejo de Administración de la actividad de estudio, investigación y difusión que se produzca en su seno, ajustada a su temática. Los coordinadores serán designados a propuesta del Consejo de Administración por el presidente de la Diputación y se dará cuenta de su nombramiento al Pleno de la Diputación.

    Artículo Vígesimosegundo.- Los Institutos serán multidisciplinarios dentro de su campo específico y estarán compuestos por investigadores reconocidos. Los miembros de cada Instituto se nombrarán por el presidente de la Diputación, a propuesta del coordinador del Instituto. Su nombramiento no supone el reconocimiento de ningún tipo de retribución, y dejarán de ser miembros del Instituto cuando cesen a propuesta del coordinador del mismo, o automáticamente cuando cese el citado coordinador que los propuso.

    Cada Instituto, para el ejercicio de sus tareas de estudio y difusión de la cultura, podrá organizarse internamente, según su criterio, y contar con colecciones editoriales propias y revistas específicas de los temas de su competencia.

    Artículo Vigesimotercero.- Las funciones de los coordinadores de cada Instituto serán las siguientes:

    a) Presentar en el mes de octubre de cada año el plan y el programa de actuación a desarrollar el año siguiente, tanto en lo que hace a las actividades de difusión como de edición en las colecciones y publicaciones bajo su dirección, acompañado por la valoración económica de estas, a efectos presupuestarios.

    b) Informar y someter a la aprobación del Consejo de Administración esta programación, con especial referencia a los criterios de selección y valoración de estos proyectos.

    c) Velar por el cumplimiento de las actividades reflejadas en las programaciones aprobadas.

    d) Informar al director de las realizaciones anuales de sus Institutos para que este pueda conformar el informe anual de la Institución.

    e) Asesorar y asistir en la Diputación de Valencia en los temas que se les solicite dentro de su ámbito.

    Artículo Vigesimocuarto.- Los cargos de coordinadores de cada Instituto se ejercerán por un período de dos años naturales, a contar desde la fecha de notificación de su nombramiento, y, una vez valorado de manera positiva su trabajo por el Consejo de Administración, serán renovados por otros dos años y así sucesivamente. En caso contrario, el Consejo de Administración propondrá un candidato alternativo.

    Artículo Vigesimoquinto.- Los cargos de coordinadores de cada Instituto serán ejercidos por profesionales de reconocido prestigio en las materias del Instituto y, atendiendo a su condición, se regulará su tarea por la modalidad contractual más apropiada de entre las contempladas por la legislación vigente.

    Article Vigesimosexto.- Además de los miembros, los coordinadores de cada Instituto podrán ayudarse de diferentes colaboradores, consejos de redacción, consejos asesores, etcétera, si así lo consideran necesario, previo acuerdo del Consejo de Administración y siempre que esta colaboración no implique relación estatutaria o laboral con la Diputación.

    CAPÍTULO VII

    Del Consejo Asesor.

    Artículo Vigesimoseptimo.- La Institució contará con un Consejo Asesor, que será conformado por investigadores e intelectuales de reconocido prestigio, así como por los señores. rectores magníficos de la Universidad de Valencia y de la Universidad Politécnica de Valencia, el honorable señor presidente de la Acadèmia Valenciana de la Llengua y el muy ilustre señor presidente del Consell Valencià de Cultura o aquellos en los que delegaran. Exceptuando estos últimos, sus integrantes serán propuestos a iniciativa del Consejo de Administración y se dará cuenta de sus nombramientos al Pleno de la Diputación.

    Las funciones del Consejo Asesor serán: avalar la investigación y publicaciones de la Institución y sugerir grandes líneas de actuación de ésta. La pertenencia a este Consejo Asesor no implicará relación laboral con la Diputación.

    Se reunirán con la frecuencia que estimen conveniente y emitirán informes de evaluación, y propuestas a los institutos y al Consejo de Administración.

    TÍTULO TERCERO

    Medios Técnicos y Administrativos de la Institució.

    CAPÍTULO I

    Artículo Vigesimooctavo.- El personal técnico y administrativo de la Institución será el que venga determinado en el correspondiente organigrama aprobado por la Diputación.

    No obstante, el Consejo de Administración podrá proponer a la Diputación las modificaciones que considere oportunas, que habrán de ser necesariamente acordadas por la Corporación Provincial.

    Dicho personal estará sometido, en cuanto a su régimen y funcionamiento, a las normas que rigen respecto del personal que pertenece a la Diputación de Valencia.

    Artículo Vigesimonoveno.- Corresponde en la Diputación determinar los medios materiales con que debe contar la Institución, siendo dichos medios materiales así como los fondos del mismo, editoriales, culturales, etc., propiedad única y exclusiva de la Diputación.

    TÍTULO CUARTO

    Régimen Económico.

    Article Trigésimo.- El presupuesto de la Institució constituirá una Sección presupuestaria orgánica integrada con el presupuesto de la Diputación. Esta Sección estará constituida presupuestariamente en el Área de Cultura, Centro “Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació” y órgano gestor, Consejo de Administración de la Institución y los ingresos específicamente afectados a los mismos.

    La indicada Sección orgánica recogerá, debidamente clasificados, los programas y subprogramas que la Institución pretenda llevar a cabo en el ejercicio.

    Artículo Trigesimoprimero.- El Consejo de Administración, a propuesta de su presidente, aprobará el anteproyecto de presupuesto de cada año y lo remitirá a la Diputación para su inclusión en el proyecto de presupuesto de la propia Diputación.

    Artículo Trigesimosegundo.- Las autorizaciones y disposiciones de gastos, el reconocimiento de obligaciones y la ordenación de pagos para la ejecución del presupuesto, corresponderá a los órganos de gobierno de la Diputación, conforme a las disposiciones legales vigentes y a los procedimientos y delegaciones establecidas con carácter general en las bases de ejecución del presupuesto.

    Los órganos de gobierno de la Diputación podrán delegar en el presidente y/o vicepresidente de la Institució cualquiera de las competencias que tengan atribuidas en esta materia, que legalmente sean susceptibles de delegación.

    Artículo Trigesimotercero.- El presidente de la Diputación, de conformidad con aquello establecido en el artículo 190 del texto refundido de la Ley Reguladora de las Haciendas Locales y en la normativa establecida en las bases de ejecución del presupuesto, podrá ordenar el desentrega de fondo “a justificar” al Director de la Institución para hacer frente a determinados gastos, debiendo justificar posteriormente los mismos conforme a las normas citadas.

    Artículo Trigesimocuarto.- La contabilidad presupuestaria y patrimonial de la Institució estará incluida en la contabilidad general de la Diputación, cuya dirección corresponde a la Intervención de la misma y la gestión presupuestaria y económica financiera estará sometida a los controles, interno y externo, establecidos en la Ley, antes indicada.

    NORMATIVA APLICABLE

    Disposició Final.- En todo lo no previsto en este Reglamento será de aplicación lo establecido en la Ley 7/1985, de 2 de abril, de Bases del Régimen Local, Ley 8/2010, de 23 de junio, de Régimen Loal de la Comunidad Valenciana y el Real Decreto Legislativo 781/1986, de 18 de abril, por el que se aprueba el texto refundido de las disposiciones vigentes en materia de régimen local y otros disposiciones aplicables al régimen local.

    Reglament de la Institució Alfons el Magnànim

    Al llarg de la història la Institució Alfons el Magnànim ha tingut diversos reglaments i estatuts de funcionament intern. A fi d'anar adequant-se als diferents models d'organització, des de la IAM originària, passant per la Institució Valenciana d'Estudis i de Recerca, fins arribar a la denominació actual, Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigacions.

    El present reglament fou aprovat pel ple de la Diputació de València el 21 de febrer de 2016.

    REGLAMENT DE LA “INSTITUCIÓ ALFONS EL MAGNÀNIM-CENTRE VALENCIÀ D’ESTUDIS I D’INVESTIGACIÓ” DE LA DIPUTACIÓ DE VALÈNCIA

    TÍTOL PRIMER

    De la Institució en general.

    Article Primer.- El Servici “Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació” es troba constituït per a la gestió directa de les activitats que més endavant s’estableixen i que suposen el seu objecte, mitjançant una organització especialitzada, sense personalitat jurídica, a l’empara d’allò previst en els articles 101 i 102 del Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de les disposicions legals vigents en matèria de Règim Local i altres normes vigents d’aplicació.

    Article Segon.- La Institució tindrà per objecte:

    a) Estudiar, promoure la recerca i difondre el treball científic i la cultura de les humanitats en els àmbits d’interés valencià i universal, amb especial incidència en aquelles qüestions que afecten a la societat valenciana.

    b) Promoure activitats de projecció social de les ciències socials, físico-naturals i de la salut, de les humanitats i de la història particularment en aquells temes que siguen d’interés general per a la societat valenciana.

    c) Establir i mantenir la relació adequada amb altres organismes valencians, estatals i internacionals de contingut similar.

    d) Cooperar amb altres organismes culturals.

    e) Realitzar publicacions directament relacionades amb l’objecte del Servei i procedir a la seua difusió.

    f) Organitzar els premis “Alfons el Magnànim” i els que en el futur se li encomanen.

    g) Contribuir, si és el cas, a la recerca i difusió del Rei de València Alfons el Magnànim, amb la naturalesa que en cada cas s’establisca.

    h) Cooperar amb aquelles publicacions el valor i els continguts de les quals siguen dignes de la seua consideració.

    Article tercer.- La Institució, sense perjuí de fer servir els anagrames, logotips i escut de la Diputació, adaptarà el logotip de la Institució a l’estètica del segle XXI. No obstant açò, podrà figurar en lloc destacat de les seues memòries anuals, publicacions i altres tipus de documentació que produïsca l’emblema històric que fins avui ha vingut utilitzant la “Institució Alfons el Magnànim”, que consisteix en una composició circular, el motiu central de la qual conté una allusió iconogràfica al Rei titular, orlat de la llegenda “Institució Alfons el Magnànim” i Diputació de València. En el camp de la medalla figura el lema “Vir sapiens dominabitur astris”, constant en la medallística històrica del Rei magnànim.

    Així mateix haurà de ser compatible l’ús dels logotips amb el de qualsevol altre organisme, en el cas que patrocine, previ conveni, les publicacions o activitats de la Institució.

    Article Quart.- La Institució queda integrada en l’Àrea de Cultura de la Diputació de València. Així mateix el seu organigrama i dotació de mitjans personals i materials vindran determinats per la Diputació, qui els establirà de manera que es garantisca de la manera més eficaç el desenvolupament de les competències que la Institució té atribuïdes.

    TÍTOL SEGON

    De l’Organització Especialitzada del Servei.

    Article Cinqué.- L’organització especialitzada de la Institució estarà composta per:

    —El Consell d’Administració;

    —El gerent;

    —Els Instituts i directors de colleccions i revistes;

    —El Consell Assessor.

    CAPÍTOL I El Consell d’Administració.

    Article Sisé.- El Consell d’Administració és l’òrgan rector i de gestió de les activitats pròpies de la Institució, i assumeix aquelles atribucions que no corresponguen específicament als òrgans de govern de la Diputació de València a la qual pertany la Institució.

    Article Seté.- El Consell d’Administració estarà integrat pels membres següents:

    -El president.

    -El vicepresident.

    -Un diputat provincial per cada grup polític amb representació en el ple de la Diputació i designat pel president d’esta a proposta de cada portaveu.

    -El gerent de la Institució

    -Els coordinadors d’institut.

    Artícle vuité.- Seran atribucions del Consell d’Administració:

    a) Confeccionar i proposar a la Diputació els pressupostos de la Institució per a la seua aprovació per la pròpia Diputació i incorporació a la corresponent secció pressupostària pròpia.

    b) Aprovar les programacions anuals de les activitats dels seus Instituts, colleccions, editorials i revistes.

    c) Proposar als òrgans de govern competents de la Diputació les contractacions necessàries per a efectuar el desenvolupament de les seues activitats, si procedeix.

    d) Proposar als òrgans de govern competents de la Diputació la formalització o rescissió, si s‘escau, dels convenis que s’hagen de dur a terme amb altres institucions valencianes, estatals, europees, etc.

    e) Aprovar, a proposta dels Instituts, directors de colleccions o revistes respectius, l’elaboració de treballs d’estudi de cara a la seua publicació, malgrat les contractacions necessàries per a portar-les a efecte, que seguiran la seua tramitació legal a través dels òrgans competents de la Diputació.

    f) Administrar els fons i altres recursos de la Institució, en els termes previstos en aquest Reglament.

    g) Proposar les bases, convocatòria i adjudicació dels premis instituïts.

    h) Coordinar les iniciatives de la seua pròpia comesa amb les orientacions de la Diputació i amb les entitats amb les quals es trobe vinculada la Institució, vigilant l’estricte compliment d’allò convingut amb les unes i les altres.

    i) I, en general, dur a terme aquelles actuacions que estiguen relacionades amb la Institució i no siguen competència dels òrgans de govern de la Diputació o del gerent.

    Article nové.- El Consell d’Administració es reunirà amb caràcter ordinari almenys una vegada cada tres mesos, si bé, podrà fer-ho, amb caràcter extraordinari, quantes vegades siga necessari, per la urgència o importància dels temes a tractar.

    El calendari de les sessions ordinàries serà determinat pel propi Consell d’Administració.

    Les sessions extraordinàries es convocaran quan segons el parer del president siga necessari o quan ho sollicite un nombre de membres del Consell d’Administració no inferior a cinc, establint en la sollicitud els assumptes sobre els quals es demana que tracte la sessió.

    En aquests casos, la celebració no podrà demorar-se més de quinze dies des de la data sollicitada.

    En tots els casos, l’ordre del dia serà fixat pel president, amb la signatura del secretari i haurà d’anar acompanyat amb l’oportuna convocatòria.

    Les convocatòries hauran d’efectuar-se de manera que puguen estar en possessió dels membres del Consell almenys amb una anticipació de 24 hores al moment fixat per a la celebració de la sessió.

    Per a la celebració de les sessions serà precisa l’assistència de més de la meitat dels membres del Consell. En tot cas es requereix l’assistència del president i del secretari o dels qui legalment els en substituïsquen.

    Els acords es prendran per majoria simple, sent el vot del president diriment en cas d’empat.

    De cada sessió s’alçarà l’acta corresponent segons allò previst en l’article 109 del Reial Decret 2568/1986, de 28 de novembre pel qual s’aprova el Reglament d’Organització, Funcionament i Règim Jurídic de les Entitats Locals, en allò que siga aplicable. L’acta podrà ser aprovada en la mateixa sessió o en la següent.

    Es podran tractar temes que no figuren en l’ordre del dia, sent suficient que el seu tractament siga declarat d’urgència pels assistents, amb el vot favorable de la seua majoria.

    A les sessions del Consell podran assistir, amb veu i sense vot i en funcions d’assessorament, totes aquelles persones que el president del Consell considere oportú.

    En tot allò no previst i en allò que siguen aplicables, regiran els preceptes de la legislació de règim local referents a la celebració de les sessions dels òrgans collegiats.

    CAPÍTOL II. Del secretari del Consell d’Administració.

    Article Desé.- El secretari general de la Diputació té el dret d’ostentar el càrrec de secretari del Consell d’Administració. No obstant això, ell podrà delegar el càrrec esmentat en un altre funcionari de la Diputació amb titulació superior, i nomenar també el seu suplent, amb el vist-i-plau del president del Consell d’Administració.

    Article Onzé.- Seran funcions del secretari:

    a) Efectuar les convocatòries de les sessions del Consell d’Administració.

    b) Assistir a les sessions del Consell d’Administració i redactar-ne les actes, i a portar, en compliment d’allò acordat, el corresponent Llibre d’Actes.

    c) Custodiar els documents que hagen de ser utilitzats en cadascuna de les sessions del Consell d’Administració, fins a la seua devolució al servei corresponent de la Diputació.

    d) Qualssevol altres activitats que el propi Consell d’Administració li encomane.

    Article Dotzé.- sl Secretari actuarà en el Consell d’Administració amb veu i sense vot.

    CAPÍTOL III. Del president del Consell d’Administració.

    Article Tretzé.- El càrrec de president del Consell d’Administració correspon al president de la Diputació, si bé aquest podrà designar per a exercir aquest càrrec al diputat de l’Àrea.

    Article Catorzé.- Seran funcions del president:

    a) Representar a la Institució en tots els actes que procedisca i sempre que la Presidència no l’ostentara el president de la Diputació i no comparega aquest com a representant de la mateixa.

    b) Presidir el Consell d’Administració.

    c) Elaborar l’ordre del dia de cadascuna de les sessions del Consell d’Administració.

    d) Dirimir amb el seu vot de qualitat els empats produïts en les votacions del Consell d’Administració.

    e) Signar aquells documents del Consell d’Administració o de la Institució que requerisquen la seua signatura.

    f) Dur a terme quantes atribucions els siguen delegades pels òrgans de govern de la Diputació.

    CAPÍTOL IV. Del vicepresident del Consell d’Administració.

    Article Quinzé.- El càrrec de vicepresident del Consell d’Administració correspondrà al senyor diputat de l’Àrea de Cultura de la Diputació, i en cas de ser designat president, podrà ser designat pel propi Consell d’Administració un altre diputat pertanyent al mateix Consell d’Administració.

    Correspon al vicepresident exercir les funcions que té atribuïdes el president per absència, vacant o malaltia d’aquest, així com les atribucions que li siguen delegades pels òrgans de la Diputació. Així mateix collaborarà amb el president en les seues tasques ordinàries.

    CAPÍTOL V. Del gerent.

    Article Setzé.- El gerent, que ostentarà el nom de director, és l’òrgan de la “Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació” al qual correspon les funcions de coordinació acadèmica, executives i administratives del mateix.

    Article Desseté.- El director serà nomenat pel president de la Diputació a proposta del Consell d’Administració haurà de donar compte al Ple de la Diputació, previ procés de selecció.

    Article Divuité.- Seran funcions del director:

    a) Executar i fer complir els acords del Consell d’Administració.

    b) Dirigir i inspeccionar el funcionament de la Institució, així com al seu personal.

    c) Representar administrativament a l’òrgan especial.

    d) Dirigir totes les funcions administratives que haja de dur a terme la Institució.

    e) Portar la comptabilitat que permeta desenvolupar la comptabilitat especial al fet que es refereix l’article 102.2 del text refós de les disposicions legals vigents en matèria de Règim Local.

    f) Coordinar, en estret contacte amb els Instituts, i directors de colleccions i revistes, la tasca d’estudi, recerca i difusió de la Institució.

    g) Vetlar per l’execució dels Plans i Programes d’Execució una vegada aprovats, així com dels premis que se n’adjudiquen.

    h) Redactar l’informe o memòria anual de les activitats de la Institució.

    i) Representar a la Institució en els actes públics en què no exercisquen la representació el president de la Diputació, el del Consell d’Administració o el seu vicepresident.

    j) Assistir a les sessions del Consell d’Administració amb veu i vot.

    k) Les altres que el Consell d’Administració li conferisca.

    Article Dinové.- El càrrec de director s’exercirà per un període màxim de quatre anys, si bé el mateix podrà ser prorrogat. A la seua finalització, no podrà percebre una indemnització major que la prevista en la legislació vigent.

    El càrrec de director haurà de recaure en un professional de reconegut prestigi dins d’alguna de les branques del coneixement que tinguen relació amb les activitats de la Institució i la seua contractació es regularà per la modalitat contractual més apropiada d’entre les contemplades en la legislació vigent. Tenint en compte el millor funcionament, eficàcia i estalvi de la Institució, el director podrà formar part i, fins i tot, coordinar algun dels Instituts de la Institució.

    CAPÍTOL VI. Dels Instituts, Colleccions i Revistes.

    Article Vinté.- La Institució, per a un millor compliment de les seues finalitats, s’estructurarà en Instituts, que es crearan per acord del Ple de la Diputació.

    Els Instituts amb els quals inicialment comptarà la Institució són els següents:

    1) Institut de Ciències Socials i de la Cultura;

    2) Institut de Ciències Físico-naturals;

    3) Institut d’Humanitats i de Patrimoni;

    4) Institut d’Història.

    Tots quatre, si s’escau, comptaran amb les seues respectives colleccions editorials.

    D’acord amb allò aprovat pel Ple de la Diputació es podran crear nous Instituts o unir o suprimir-ne els existents.

    Article Vint-i-uné.- Al capdavant de cadascun dels Instituts estarà un coordinador, responsable davant del Consell d’Administració de l’activitat d’estudi, recerca i difusió que es produïsca en el seu si, ajustada a la seua temàtica. Els coordinadors seran designats a proposta del Consell d’Administració pel president de la Diputació i es donarà compte del seu nomenament al Ple de la Diputació.

    Article Vint-i-dosé.- Els Instituts seran multidisciplinaris dins del seu camp específic i estaran conformats per investigadors reconeguts. Els membres de cada Institut es nomenaran pel president de la Diputació, a proposta del coordinador d’Institut, i es donarà compte del seu nomenament al Consell d’Administració. El seu nomenament no implica el reconeixement de cap tipus de retribució, i deixaran de ser membres de l’Institut quan cessen a proposta del coordinador de l’Institut, o automàticament quan cesse el coordinador que els va proposar.

    Cada Institut, per a l’exercici de les seues tasques d’estudi i difusió de la cultura, podrà organitzar-se internament, segons el seu criteri, i comptar amb colleccions editorials pròpies i revistes específiques dels temes de la seua competència.

    Article Vint-i-tresé.- Les funcions dels coordinadors de cada Institut seran les següents:

    a) Presentar en el mes d’octubre de cada any el pla i el programa d’actuació a desenvolupar l’any següent, tant pel que fa a les activitats de difusió com d’edició en les colleccions i publicacions baix la seua direcció, acompanyat per la seua valoració econòmica, a efectes pressupostaris.

    b) Informar i sotmetre a l’aprovació del Consell d’Administració aquesta programació, amb especial referència als criteris de selecció i valoració d’aquests projectes.

    c) Vetlar pel compliment de les activitats reflectides en les programacions aprovades.

    d) Informar al director de les realitzacions anuals dels seus Instituts perquè aquest puga conformar l’informe anual de la Institució.

    e) Assessorar i assistir a la Diputació de València en els temes que se’ls sollicite dins del seu àmbit.

    Article Vint-i-quatré.- Els càrrecs de coordinadors de cada Institut s’exerciran per un període de dos anys naturals, a comptar des de la data de notificació del seu nomenament i, una vegada valorat de manera positiva el seu treball pel Consell d’Administració, seran renovats per uns altres dos anys i així successivament. En cas contrari, el Consell d’Administració proposarà un candidat alternatiu.

    Article Vint-i-cinqué.- Els càrrecs de coordinadors de cada Institut seran exercits per professionals de reconegut prestigi en les matèries de l’Institut i, atenent a la seua condició, es regularà la seua tasca per la modalitat contractual més apropiada d’entre les contemplades per la legislació vigent.

    Article Vint-i-sisé.- A més dels membres, els coordinadors de cada Institut podran ajudar-se de diferents collaboradors, consells de redacció, consells assessors, etcètera, si així ho consideren necessari, previ acord del Consell d’Administració i sempre que aquesta collaboració no implique relació estatutària o laboral amb la Diputació.

    CAPÍTOL VII. Del Consell Assessor.

    Article Vint-i-seté.- La Institució comptarà amb un Consell Assessor, que serà conformat per investigadors i intellectuals de reconegut prestigi, així com pels senyors rectors magnífics de la Universitat de València i de la Universitat Politècnica de València, l’honorable senyor president de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, i el molt illustre senyor president del Consell Valencià de Cultura o aquells en qui delegaren. Exceptuant aquests últims els seus integrants seran proposats a iniciativa del Consell d’Administració, i posteriorment es donarà compte del seus nomenaments al Ple de la Diputació.

    Les funcions del Consell Assessor seran: avalar la recerca i publicacions de la Institució i suggerir les seues grans línies d’actuació. La pertinença al Consell Assessor no implicarà cap relació laboral amb la Diputació.

    Es reuniran amb la freqüència que estimen convenient i emetran informes d’avaluació, i propostes als instituts i al Consell d’Administració.

    TÍTOL TERCER.Mitjans Tècnics i Administratius de la Institució.

    CAPÍTOL I.

    Article Vint-i-vuité.- El personal tècnic i administratiu de la Institució serà el que vinga determinat en el corresponent organigrama aprovat per la Diputació.

    No obstant açò, el Consell d’Administració podrà proposar a la Diputació les modificacions que considere oportunes, que hauran de ser necessàriament acordades per la Corporació Provincial.

    El personal esmentat estarà sotmés, pel que fa al seu règim i funcionament, a les normes que regeixen respecte del personal que pertany a la Diputació de València.

    Article Vint-i-nové.- Correspon a la Diputació determinar els mitjans materials amb els quals ha de comptar la Institució, sent aquests mitjans materials així com els seus fons, editorials, culturals, etc., propietat única i exclusiva de la Diputació.

    TÍTOL QUART.Règim Econòmic.

    Article Trenté.- El pressupost de la Institució constituirà una Secció pressupostària orgànica integrada amb el pressupost de la Diputació. Aquesta Secció estarà constituïda en el pressupost de l’Àrea de Cultura, Centre, Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació i òrgan gestor, Consell d’Administració de la Institució i els ingressos específicament afectats als mateixos.

    La indicada Secció orgànica arreplegarà, degudament classificats, els programes i subprogrames que la Institució pretenga dur a terme en l’exercici.

    Article Trenta-uné.- El Consell d’Administració, a proposta del seu president, aprovarà l’avantprojecte de pressupost de cada any i ho remetrà a la Diputació per a la seua inclusió en el projecte de pressupost de la pròpia Diputació.

    Article Trenta-dosé.- Les autoritzacions i disposicions de despeses, el reconeixement d’obligacions i l’ordenació de pagaments per a l’execució del pressupost, correspondrà als òrgans de govern de la Diputació, conforme a les disposicions legals vigents i als procediments i delegacions establides amb caràcter general en les bases d’execució del pressupost.

    Els òrgans de govern de la Diputació podran delegar en el president i/o vicepresident de la Institució qualsevol de les competències que tinguen atribuïdes en aquesta matèria, que legalment siguen susceptibles de delegació.

    Article Trenta-tresé.- El president de la Diputació, de conformitat amb allò establert en l’article 190 del text refós de la Llei Reguladora de les Hisendes Locals i en la normativa establida en les bases d’execució del pressupost, podrà ordenar el deslliurament de fons “a justificar” al director de la Institució per a fer front a determinades despeses, la qual cosa s’haurà de justificar posteriorment, d’acird amb les normes esmentades.

    Article Trenta-quatré.- La comptabilitat pressupostària i patrimonial de la Institució estarà inclosa en la comptabilitat general de la Diputació, la direcció de la qual correspon a la Intervenció de la mateixa i la gestió pressupostària i econòmica financera estarà sotmesa als controls, intern i extern, establerts en la Llei abans indicada.

    NORMATIVA APLICABLE

    Disposició final.- En tot allò no previst en aquest Reglament serà aplicable allò establert en la Llei 7/1985, de 2 d’abril, de Bases del Règim Local, Llei 8/2010, de 23 de juny, de Règim Local de la Comunitat Valenciana i el Reial Decret Legislatiu 781/1986, de 18 d’abril, pel qual s’aprova el text refós de les disposicions vigents en matèria de règim local i altres disposicions aplicables al règim local.