El Magnànim presenta en Utiel "La guerrilla antifranquista en la comarca Requena-Utiel"

  • Data:17-07-2018
  • Hora:19:30
  • Lloc:Casa de Cultura
  • C/ Camino, 1
  • Utiel
  El Magnànim presenta en Utiel "La guerrilla antifranquista en la comarca Requena-Utiel"

  Participaren en l'acte Paula Roda, Teo Gallega i Manel Pastor

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació va presentar dimarts, 17 de juliol, a les 19’30 hores, l’últim llibre de la col·lecció d’Estudis Comarcals: La guerrilla antifranquista en la comarca Requena-Utiel (desde sus orígenes hasta 1947). Crónica rural de la postguerra, de Teófilo Gallega. La presentació es va realitzar a la Casa de Cultura d'Utiel (carrer Camino, 1), amb la participació de l’autor, Teófilo Gallega; el director de la col·lecció, Manel Pastor; i Paula Roda, regidora de Cultura.

  Combatents per la República

  Jalisco, Manco de la Pesquera, Grande, Chaval... el llibre relata de forma minuciosa la trajectòria i les circumstàncies d'un grapat d'homes i dones que no van dubtar a continuar la lluita contra el règim de Franco amb les armes en la mà i també dels qui els recolzaven en pobles i llogarets. Pot sorprendre l'abast que va arribar a tenir la resistència armada en unes circumstàncies tan difícils i només és explicable pel suport que els maquis tenien entre la població rural. L'autor, Teófilo Gallega, nascut en Jaraguas, va començar a interessar-se en el tema a partir de la cerca de les restes del seu besoncle, caigut en un enfrontament amb la Guàrdia Civil en 1949, i es va llançar a refer un complicat i no sempre suficientment valorat període de la lluita armada contra la dictadura franquista. Les fonts orals, els testimonis, les caminades per cada poble, llogaret o caseriu de la comarca, l'estudi detingut de la documentació disponible i una gran quantitat d'hores de treball ens han permès gaudir d'una obra cabdal en el camí de la recerca de la història recent. L'estudi se centra en el període més complex, més dur i més difícil d'esbrinar que comprén els anys entre el 1939 i el 1947. Però la història no acaba ací, ja que Gallega està ja treballant en els anys posteriors per a un últim volum al voltant de la guerrilla antifranquista en la comarca Requena-Utiel.

  Teófilo Gallega és professor d'àrab en l'Escola Oficial d’Idiomes de València. Ha publicat alguns treballs en el camp de la didàctica d'aquesta llengua i també en el dels estudis andalusíes. La seua vinculació amb la recerca sobre la guerrilla antifranquista sorgeix després de la localització i exhumació l'any 2006 de les restes d'un familiar que va ser membre de l'Agrupació Guerrillera de Llevant i Aragó. Des de llavors ha publicat alguns treballs d'àmbit local relacionats amb la guerrilla antifranquista, la guerra civil i la postguerra.