Presentació - Memorias de un viaje a Italia (CANCEL·LADA)

  • Data:28-04-2020
  • Hora:19:30
  • Lloc:Castell d'Alaquàs
  • Carrer Pare Guillem
  • Alaquàs
  Presentació - Memorias de un viaje a Italia (CANCEL·LADA)

  Aquest acte del Magnànim ha estat cancel·lat a causa de la crisi sanitària de la COVID-19.


  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presenta el llibre Memorias de un viaje a Italia, de Eduard López-Chávarri. L'acte tindrà lloc el dimarts 28 de abril a les 19.30h en el Castell d'Alaquàs (Carrer Pare Guillem). Hi participaran l'editor del volum i professor de filologia catalana de la UV Rafael Roca i l'alcalde d'Alaquàs Antoni Saura.


  Itàlia i la cultura italiana han despertat un fervent magnetime entre els escriptors valencians contemporanis. I una prova evident n'és el present llibre, integrat per les cròniques periodístiques del trepidant viatge que, durant els mesos d'agost i setembre de 1921, realitzaren a la península itàlica dos intellectuals valencians: Eduard López-Chavarri i Josep Sanchis Sivera. Així, els textos —redactats en castellà— narren des d'un prisma antropològic i literari, la visita a un total de dèsset ciutats de tot tipus i dimensions: Gènova, Milà, Verona, Venècia, Ferrara, Ravenna, Faenza, Florència, San Miniato, Fiesole, Pisa, Siena, Orvieto, Roma, Nàpols, Pompeia i Domodossola.

  A través d'una mirada aguda, farcida d'ironia i de contínues referències valencianes, López-Chavarri s'hi mostra com un observador instruït i audaç que, amb un posat encuriosit —i sense caure en la lloança gratuïta—, glossa els objectes i les actituds que més li criden l'atenció. amb la qual cosa aconsegueix elaborar un anecdotari italià que, cent anys després, es presenta als nostres ulls com el relat fascinant, divertit i crític d'un viatger illustrat i lúcid.

  Eduard López-Chavarri i Marco (València, 1875-1970). Fou periodista, narrador, compositor i musicòleg. Doctor en Dret, va exercir com a catedràtic d'Estètica i Història de la Música del Conservatori Superior de València. És autor de dos aplec narratius: De l'horta i de la muntanya (1916) i Proses de viatge (1929), d'un poemari titulat Cuentos lírics (1907).