Presentació - José Vidal-Beneyto (CANCEL·LADA)

  • Data:01-04-2020
  • Hora:19:00
  • Lloc:Llibreria Ramon Llull
  • Carrer Corona, 5
  • València
  Presentació - José Vidal-Beneyto (CANCEL·LADA)

  Aquest acte ha estat cancel·lat a causa de la crisi sanitària de la COVID-19.


  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d’Estudis i d’Investigsció celebrarà la presentació de la biografia José Vidal-Beneyto. Sociología crítica y resistencia democrática: una vida a contraviento, de Irene Liberia. L’acte tindrà lloc el proper dimecres 1 d’abril a les 19h en la Llibreria Ramon Llull (carrer Corona, 5). Hi participaran l’autora Irene Liberia, l’ex-alcalde de València Ricard Pérez Casado i el sociòleg Manuel García Ferrando. L’esdeveniment serà moderat per Antonio Ariño, Vicerrector de Cultura i director de l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura del Magnànim.


  Un partidari radical d'Europa, el diàleg i la democràcia

  El llibre de Liberia, basat en una tesi doctoral defensada el 2017, reconstrueix el periple vital del sociòleg José Vidal-Beneyto (Carcaixent, 1927-París, 2010), intellectual i home d'acció. Va formar-se en Dret i Filosofia a València i Madrid, i va ampliar posteriorment els seus estudis a París, Cambridge i Heidelberg. L'escola de Frankfurt va tindre una gran influència en el seu pensament humanista de "resistència crítica". El seu matiner compromís amb la democràcia a Espanya el va portar a exiliar-se a París en dos ocasions: arran el "contuberni" de Munich (1962) i com a conseqüència de la constitució de la Junta Democràtica de España (1975).

  Sempre al marge d'afiliacions partidistes, la seua única militància fou la d'un europeisme exigent i d'un radicalisme democràtic amb la societat civil sempre des del centre. Catedràtic de Sociologia del Coneixement de la Universitat Complutense de Madrid, va ocupar també importants càrrecs i funcions en l'àmbit europeu i internacional. Fou Doctor Honoris Causa per la Universitat de València i va aconseguir que milers de lectors acudiren puntualment, durant dècades, a la cita setmanal amb les seues agudes anàlisis en El País, diari del qual va ser soci fundador.

  Irene Liberia Vayá és doctora en Comunicació per la Universitat de Sevilla. Prèviament es va llicenciar en Comunicació Audiovisual i en Humanitats per la Universitat de València i des de 2012 forma part del grup d'investigació Admira: Anàlisi de Mitjans, Imatges i Relats Audiovisuals en la seua Història per al Canvi Social (O. de Sevilla). Entre 2014 i 2017 va ser investigadora en el projecte «Accions relacionades amb el llegat científic-cultural del professor Vidal-Beneyto» (Universitat de València). Durant aquest període va realitzar dues estades d'investigació en el Collège dónes Hautes Études Européennes Miguel Servet (París) i va desenvolupar la seua tesi doctoral sobre la figura del sociòleg valencià i la seua obra en matèria de comunicació.