Joaquín Azagra presenta en Alacant "Regiones ricas, regiones pobres

  • Data:13-11-2019
  • Hora:19:30
  • Lloc:Seu Universitària Ciutat d'Alacant
  • av. Ramón y Cajal, 4
  • Alacant
  Joaquín Azagra presenta en Alacant "Regiones ricas, regiones pobres

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presentarà en Alacant el dimecres 13 de novembre, a les 19.30 hores, el llibre Regiones ricas, regiones pobres. La indefinición valenciana, de Joaquín Azagra. L'acte, organitzat amb la collaboració de la Universitat d'Alacant, tindrà lloc la Seu Universitària Ciutat d'Alacant (av. Ramón y Cajal, 4), i en ell participaran, junt a l'autor, Javier Vidal (catedràtic d'Història Econòmica de la UA), Carlos Gómez Gil (professor d'Anàlisi Econòmica Aplicada, UA) i Jorge Olcina (catedràtic d'Anàlisi Geogràfica Regional de la UA). El llibre s'ha publicat pel Magnànim dins de la collecció Descobrim, dirigida per Antoni Ariño.

  El dinamisme de la societat valenciana en les últimes dècades del segle XIX i primeres del XX va generar un imaginari, dins i fora, que la situava entre les més avançades d'Espanya. Va ser fàcil per a la dreta valenciana baratar aquell “Llevant feliç” a “Florida mediterrània”, dotant a l'imaginari de cert aire de modernitat i progrés sobre la base de grans obres, esdeveniments mediàtics, foment del turisme i desmesures immobiliàries. Aquesta visió contrastava amb una realitat en la qual la renda per càpita valenciana es distanciava cada vegada més de la de les regions capdavanteres i se situava molt per davall de la mitjana. El present llibre intenta rastrejar aquell procés mostrant com es reflecteix no solament en les dades econòmiques sinó en aquells que afecten les estructures socials. I pretén mostrar la persistència d'inèrcies i interessos que dificulten no ja un canvi de model productiu, sinó la pròpia reforma i millora de l'existent, a la qual estem obligats per aquest món global, en gran manera perquè la progressiva segmentació social resitua el conflicte distributiu i dificulta la identificació d'objectius comuns. Tot això suposa un risc per a la Comunitat Valenciana, que ha evolucionat cap als espais perifèrics del sistema.

  Joaquín Azagra Ros (Paterna, 1949) professor titular d'Història Econòmica a la Universitat de València. Ha impartit docència en les universitats del País Basc i de Múrcia. És autor de set llibres i més de mig centenar d'articles sobre aspectes del canvi social i econòmic del segle XIX i també en l'etapa final del XX, sobretot en l'àmbit valencià. Ha ocupat diversos càrrecs públics tant en l'espai acadèmic (vicerector de la UVEG, director de la UIMP) com fora d'ell (governador civil, conseller i portaveu de Govern en el Consell).