'La cara secreta de la política valenciana. De la predemocracia al Estatuto de Benicàssim'

  • Data:27-02-2019
  • Hora:19:00
  • Lloc:Aula Magna de la Universitat de València
  • C/ La Nau, 2
  • València
  'La cara secreta de la política valenciana. De la predemocracia al Estatuto de Benicàssim'

  El llibre de Jesús Sanz que revelà els secrets de la transició valenciana

  La Institució Alfons el Magnànim presentarà dimecres, 27 de febrer, a les 19 h, a l'Aula Magna de la Universitat de València (carrer la Nau), el llibre La cara secreta de la política valenciana. De la predemocracia al Estatuto de Benicàssim, de Jesús Sanz, recentment reeditat pel Magnànim dins de la col·lecció d'història contemporània Ades&Ara. A l'acte participaran Jesús Sanz, Manuel Alcaraz (conseller de Transparència), Antonio Ariño (vicerector de Cultura, UV), Rosa Solbes (periodista) i Ismael Saz (director col·lecció Adés&Ara i catedràtic d'Història Contemporània UV).


  El part del País Valencià des de les raneres de la Dictadura fins a la Democràcia i l'Estatut d'Autonomia va estar quallat de resistències de la ultradreta, naixements i defuncions de partits testimonials o àvids de vots, pugnes per fer-se amb el poder partidari i llocs en les llistes electorals, i el renaixement d'un nacionalisme progressista obstaculitzat per el “blaverisme” de la dreta més reaccionària, que va recórrer a la violència física i a un obscurantisme injustificable. El naixement i unificació dels socialismes, el combinat d'UCD, els enfrontaments ideològics en el si del PCPV, l'enfonsament de UDPV i PSPV, els pactes secrets dins i fora dels partits, els projectes que mai van triomfar i les travetes dels uns als altres per a tocar poder. Molt d'això està recollit en aquest llibre, esclaridor d'una transició violenta i deliberadament opaca. D'ací el títol, que recull el més conegut però també el més ocult d'aqueixa complexa dècada. L'obra va aparéixer per primera vegada (1982) en Fernando Torres Editor.

  Jesús Sanz és llicenciat en Filosofia i periodista. Ha treballat, durant la Dictadura franquista, en mitjans clandestins (Mundo Obrero, Radi Espanya Independent/ “La Pirinenca”, tots dos del Partit Comunista d'Espanya) i uns altres ja en Democràcia: Diario de Valencia, Agència Logos, Cal Dir, Valencia Semanal, Arreu; i en Ràdio Nacional d'Espanya (RTVE) com a informador parlamentari i polític.

  Assessor de la Presidència del Consell Preautonòmic Valencià i responsable d'Informació de la Mostra València Cinema del Mediterrani; autor del llibre El movimento obrero en el País Valenciano (1939-1976). Pres polític durant la Dictadura; cofundador de la Unió de Periodistes del País Valencià; processament i absolt, en Democràcia, per articles sobre la ultradreta; guardonat amb el Premi Llibertat d'Expressió d'aquesta organització; sindicalista de CC.OO. Realitza informes per a organitzacions sociopolítiques.