Presentació: Contes i narracions

    • Data:23-01-2024
    • Hora:19:00
    • Lloc:Llibreria Fan Set - Octubre, Centre de Cultura Contemporània
    • Carrer Sant Ferran, 12
    • València
    Presentació: Contes i narracions

    El pròxim dimarts 23 de gener a les 19:00 hores es presentarà el llibre Contes i narracions de Sant Vicent Ferrer, de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació junt Edicions 3i4, amb edició i adaptació de Ferran Garcia-Oliver.

    L'acte se celebrarà a la Llibreria Fan Set (Octubre CCC · carrer Sant Ferran, 12 València), i intervindran Ferran Garcia-Oliver (catedràtic d’Història medieval, assagista i responsable de l’adaptació), Antoni Ferrando (catedràtic emèrit de la Universitat de València), i Vicent Flor (sociòleg, escriptor i coeditor del volum com director de la Institució Alfons el Magnànim).

    L'entrada serà gratuïta fins completar aforament.

    Sant Vicent Ferrer és un personatge immens. En l’Europa a cavall dels segles XIV i XV va ser un referent a qui acudien tant reis, papes i ciutats, com gent humil i subalterna. Els uns li demanaven consells, els altres consol, en un temps convuls sacsejat per guerres, pestes i fams. Bona part de les seues experiències i del seu pensament ens han arribat a través dels Sermons. El caire doctrinal de les homilies ha dificultat la recepció del que, en realitat, és un artefacte literari formidable. Sant Vicent feia servir contes, narracions, faules i històries com a estratègia pedagògica i persuasiva. Ferran Garcia-Oliver els ha extret del conjunt del sermonari i ens ofereix alhora la versió original i una adaptació per facilitar-ne la lectura. Sant Vicent mereix àmplies audiències. Ple de gràcia i enginy, fascinava els oients i, avui dia, encara és capaç de commoure’ns. Les narracions ens submergeixen en els set pecats capitals de la tardor gòtica, presidits per la violència, la luxúria i la cobdícia, però també ens parlen de la necessitat de la pau i la solidaritat per a l’harmonia del món.

    Ferran Garcia-Oliver, catedràtic d’història medieval, ha escrit nombrosos articles i llibres d’investigació. Entre altres destaquen Ausias Marc, la biografia del poeta, o Els murs fràgils dels calls. Jueus i jueves dels Països Catalans. La seua obra literària gira entorn dels dietaris: El vaixell de Genseric (XVII Premi d’Assaig Carles Rahola), Valencians sense ADN. Relats dels orígens (Premi Octubre d’Assaig «Joan Fuster»), o La bèstia en què cavalquem (Premi Carmelina Sánchez-Cutillas). Ha publicat també les novel·les La veu d’Odiló i La melodia del desig (Premi de Narrativa Alfons el Magnànim).