Presentació: De la colla a la guenga

  • Data:02-03-2023
  • Hora:19:00
  • Lloc:Biblioteca Municipal
  • Av. de la Caixa d'Estalvis, 1
  • Carlet
  Presentació: De la colla a la guenga

  El pròxim dijous 2 de març, a les 19 hores, es presentarà el llibre De la colla a la guenga. Memòries, xarxes i estratègies de l'emigració valenciana als Estats Units d'Amèrica durant el primer terç del segle XX de la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació.

  L’acte se celebrarà a la Biblioteca Municipalde Carlet (Av. de la Caixa d'Estalvis 1), amb la participació de Maria José García Hernandorena (autora) i Vicent Ivars.

  L’emigració de valencians i valencianes als EUA les dos primeres dècades del segle XX i les seues conseqüències en la societat valenciana és uns dels fenòmens més desconeguts entre les diferents ciències socials. Aquesta corrent migratòria s’inserí dins d’uns flux més ampli i global que portà a milers de persones cap al continent americà entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Els espanyols que triaren els EUA com a destinació final no van ser, dins esta corrent, el més nombrosos, però entre ells, els valencians tingueren un protagonisme que mereix ser destacat.

  Per a comprendre i valorar els seus efectes hem d’allunyar-nos de les grans xifres que no mostren l’impacte real que este èxode va tindre en algunes comarques i pobles valencians i cal descendir l’anàlisi a una escala local i familiar.

  Des de la Marina Alta, el Comtat, la Safor o la Ribera Alta Fent i fent ús d’una metodologia qualitativa i ferramentes com entrevistes biogràfiques, anàlisi de contingut de documents personals hem reconstruït algunes de les xarxes migratòries que portaren a centenars de jornalers valencians a treballar a les fàbriques i foneries, en la construcció de vies i carreteres nord-americanes i els efectes del seu retorn.

  Amb aquest treball pretenem omplir un buit des d’una perspectiva antropològica i etnogràfica i seguir les seues petjades i la seua presencia des del passat i en el present.

  Mª José Garcia Hernandorena (Carlet, Ribera Alta 1967) és Llicenciada en Ciències Polítiques i Sociologia, amb l’especialitat d’Antropologia Social, per la Universitat Complutense de Madrid. L’any 2018 va obtindre el doctorat en Ciències Socials per la Universitat de València. Guanyà el VIII Premi d’investigació Joan Francesc Mira, concedit per l’Associació Valenciana d’Antropologia (AVA), amb un treball fruit de la seua tesi doctoral, que analitza el fenomen de l’emigració valenciana als EUA durant el primer terç del segle XX a través de testimonis i documents personals. En l’actualitat treballa a l’Asociación de Antropología del Estado Español (ASAEE), i desenvolupa recerca en l’àmbit de l’etnologia i l’antropologia, sent el seu objecte d’investigació les memòries: com es transmeten, la importància del gènere o la seua materialitat, entre altres.