Presentació: De viva veu

  • Data:26-11-2022
  • Hora:18:00
  • Lloc:Plaça del Llibre de Sueca
  • Placeta Fonda
  • Sueca
  Presentació: De viva veu

  La Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació, i Afers  vos conviden a la presentació del llibre De viva veu de Fuster, a la Plaça del Llibre de Sueca.

  L'acte se celebrarà a la Placeta Fonda de Sueca, el pròxim dissabte 26 de novembre a les 18.00 h. Hi participarà  Isidre Crespo (escriptor i compilador de les entrevistes), Enric Estrela (subdirector de la Institució Alfons el Magnànim) i Vicent Olmos (editor d'Afers).

  Fuster fou un gran conversador: ràpid, precís, irònic, sovint demolidor. La seua tertúlia dels dilluns amb els amics o les que mantenia fins a la matinada amb la gent que anava a visitar-lo a Sueca són famoses. En Fuster, fins i tot en el més doctoral dels seus treballs històrics, hi ha sempre una rara simbiosi entre parla i prosa, com una naturalitat col·loquial de l’escriptura. La recíproca era igualment certa. Si la seua escriptura manté sempre alguna cosa de la proximitat dialogant, persuasiva, de la paraula pronunciada, el Fuster oral conservava també molt de la destresa i l’enginy incisiu de l’escriptor professional. Això, qui no ho va conèixer, ho va perdre. Com diu el vell adagi, verba volant, scripta manent; la paraula viva és intrínsecament evanescent. Només perdura fixada en text, i amb un text no es pot conversar. El Fuster oral, el gran tirador immediat del diví i l’humà ha desaparegut, però en aquestes entrevistes perviu, d’alguna manera, un eco del que fou. Els qui no l’hagen conegut se sorprendran de la precisió, la matisada exactitud —sovint amb citacions, exemples i dades— i la claredat de les respostes. Aquesta segona edició del llibre ens ofereix setze entrevistes més que la primera. Algunes són ocasionals; d’altres, en canvi, són extenses, valuoses i molt reveladores. Ara tenim un llibre més ric, més complex i complet encara que l’anterior. És un plaer llegir-lo.