Presentació: De viva veu

  • Data:10-02-2023
  • Hora:19:00
  • Lloc:Auditori del Mercat de Cullera
  • Plaça de la Verge, 16
  • Cullera
  Presentació: De viva veu

  Aquest divendres es presenta a Cullera el llibre De Viva Veu de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació i Afers.

  L'acte se celebrarà a l'auditori del Mercat de Cullera, el pròxim divendres 10 de febrer a les 19.00 h. En la presentació intervindran Isidre Crespo, qui ha seleccionat les entrevistes de Fuster, i el mestre i cineasta Jaume Talens.

  Es tracta d’una nova edició, actualitzada i cooeditada per Afers i Institucions Alfons El Magnànim, que recull una selecció d'entrevistes a Joan Fuster en el període comprés entre 1952-1992.

  Fuster fou un gran conversador: ràpid, precís, irònic, sovint demolidor. La seua tertúlia dels dilluns amb els amics o les que mantenia fins a la matinada amb la gent que anava a visitar-lo a Sueca són famoses. En Fuster, fins i tot en el més doctoral dels seus treballs històrics, hi ha sempre una rara simbiosi entre parla i prosa, com una naturalitat col·loquial de l’escriptura. La recíproca era igualment certa. Si la seua escriptura manté sempre alguna cosa de la proximitat dialogant, persuasiva, de la paraula pronunciada, el Fuster oral conservava també molt de la destresa i l’enginy incisiu de l’escriptor professional. Això, qui no ho va conèixer, ho va perdre. Com diu el vell adagi, verba volant, scripta manent; la paraula viva és intrínsecament evanescent. Només perdura fixada en text, i amb un text no es pot conversar. El Fuster oral, el gran tirador immediat del diví i l’humà ha desaparegut, però en aquestes entrevistes perviu, d’alguna manera, un eco del que fou. Els qui no l’hagen conegut se sorprendran de la precisió, la matisada exactitud —sovint amb citacions, exemples i dades— i la claredat de les respostes. Aquesta segona edició del llibre ens ofereix setze entrevistes més que la primera. Algunes són ocasionals; d’altres, en canvi, són extenses, valuoses i molt reveladores. Ara tenim un llibre més ric, més complex i complet encara que l’anterior. És un plaer llegir-lo.