Presentació: El Sàhara. La terra promesa

  • Data:29-09-2023
  • Hora:19:00
  • Lloc:Biblioteca Municipal
  • Plaça del Mercat, 2
  • Vall d’Uixó
  Presentació: El Sàhara. La terra promesa

  El pròxim divendres 29 de setembre a les 19:00 hores es presentarà el llibre El Sàhara. La terra promesa de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  La presentació es celebrarà a la Biblioteca Municipal de la Vall d’Uixó (Plaça del Mercat, 2), i comptarà amb la participació de Vicent Garcia Devís (autor del llibre i periodista) i Joan Garí (escriptor i periodista).

  Actualment, el Sàhara Occidental continua dividit per un gran mur d’arena fortament militaritzat, el vessant marítim està controlat per Rabat i, en el desert interior, el Polisario (la República Àrab Sahrauí Democràtica) manté alliberada la franja més pobra del territori. A l’espera d’un referèndum per la independència, com va prometre l’ONU, els governs d’Alemanya, França i Espanya s’alineen amb el Marroc i proposen la constitució d’una mena d’autonomia sense garanties amb la qual només estaria d’acord una de les parts, la part ocupant.

  En aquesta segona edició, s’ha intentat actualitzar els moviments geoestratègics internacionals sobre la descolonització del Sàhara Occidental. A més, es donen a conéixer per primera vegada les cròniques que Vicent Andrés Estellés va escriure el 1974 per a Las Provincias, l’única vegada que s’havia desplaçat com a reporter a una zona de guerra per a cobrir el conflicte. Finalment, s’ha inclós un article de la Revista Mètode on s’exposa com la flora i la fauna pateixen també els efectes directes i col·laterals del conflicte.