Presentació: El teatre valencià (1845-1945)

  • Data:22-02-2023
  • Hora:20:00
  • Lloc:Sala B del Teatre Serrano
  • Paseo Germanies, 29
  • Gandia
  Presentació: El teatre valencià (1845-1945)

  La Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació i El CEIC Alfons el Vell es complauen a convidar-vos a la presentación del llibre El teatre valencià (1845-1945). La revelància de les actrius de Gabriel Garcia Frasquet. 

  La presentació se celebrarà el pròxim dimecres 22 de febrer a les 20.00 hores, a la Sala B del Teatre Serrano de Gandia, i comptarà amb la participació de Pep Gonga, Ruth Palonés i Ximo Vidal (Pluja Teatre), Enric Estrela (Institució Alfons el Magnànim) i de l'autor Gabriel Garcia Frasquet.

  Aquest llibre ressegueix l’oscil·lant itinerari d’un segle de teatre valencià entre l’estrena dels primers sainets i la prohibició tàcita posterior a la guerra civil espanyola, tot reivindicant especialment l’extens conjunt d’actrius, gairebé oblidades, que dugueren a l’escena una producció sovint menystinguda globalment, però que reclama una atenció més acurada tant per la seua aportació a les lletres valencianes com per la seua importància sociocultural.

  S’hi analitzen, d’una banda, la singularitat de l’ofici d’actriu, que trencava els esquemes del patriarcat ja que, bandejant l’àmbit domèstic i privat en què es veia reclosa la dona, li permetia evidenciar el seu talent i la seua creativitat i despertar l’admiració del públic, i, de l’altra, les vicissituds de la trajectòria professional d’un gran nombre de figures de la declamació i el cant líric que contribuïren a l’èxit i la dignificació del teatre autòcton, des de les capdavanteres Amàlia Mondéjar, Maria Agostí, Loreto Bru o Antònia Colom fins a les importants actrius de la Segona República als escenaris de Castelló, València i Alacant. Elles, esporàdicament o amb major regularitat, col·laboraren decisivament a l’èxit i la dignificació d’un teatre autòcton que, més enllà dels diglòssics joguets bilingües, també oferí sarsueles, revistes, drames o comèdies de major volada.