Presentació: Els Basset: dolçainers i tabaleters

    • Data:25-09-2022
    • Hora:18:00
    • Lloc:Monestir de Santa Maria de la Valldigna
    • Monestir de Santa Maria de la Valldigna
    • Simat de la Valldigna
    Presentació: Els Basset: dolçainers i tabaleters

    El pròxim diumenge 25 de setembre, Josep Maria Bataller Llàcer presentarà el llibre Els Basset: dolçainers i tabaleters dins de la fira La Vall dels Llibres, que se celebra al Monestir de Santa Maria de la Valldigna (Simat de la Valldigna). L'acte tindrà lloc a les 18.00 h al Refectori del monestir.

    Els Basset de Benifairó de la Valldigna constitueixen una nissaga de dolçainers i tabaleters que es remunta a mitjan segle XIX i que ha arribat viva als nostres dies. Aquest llibre tracta sobre aquest llinatge de sonadors i tocadors en el qual es narra la seua evolució cronològica inserida en la història de la dolçaina i el tabal a la Safor durant aquest període, del qual s’han recopilat totes aquelles tocates provinents de diferents fonts documentals –tant en format gràfic, partitures, com en àudio– que interpretaven els antics Basset (tocates tradicionals), com també les noves composicions d’un dels Basset actuals, Josep Basset Alberola. La col·laboració prestada pels germans Alfons i Josep Basset Alberola, Rebeca Basset Peris –filla d’Alfons–, tots tres continuadors de la tradició dolçainera familiar, i Víctor Basset Alberola, ha sigut fonamental per elaborar aquesta obra, en consideració al valor que cal atorgar a les informacions aportades les quals s’engalzen directament en la cadena de transmissió oral de la família Basset generació rere generació.

    Josep Maria Bataller Llàcer (Potries, la Safor, 1975) és mestre d’Educació Musical d´Educació Primària, titulat en els Estudis Professionals de Música per l’especialitat de dolçaina i mestre de dolçaina. Compta amb una trajectòria de més de vint anys com a dolçainer, desenvolupada sobretot al si de l’Associació Cultural de Dolçainers i Tabaleters de la Safor-UPG. Des de 2003 ha sigut mestre de dolçaina en diferents poblacions de la Safor i en particular a Pego (la Marina Alta), on resideix. Ha rebut el mestratge dels dolçainers Frederic Santamaria, de Beniarjó, Miquel Ruiz, de Gandia, Pasqual Salort, del Verger, i Paco de Domingo, de Carcaixent. És membre actiu de les colles Sarabanda, d’Oliva, i La Clandestina, de Pego.

    La Vall dels Llibres és una iniciativa organitzada conjuntament per la Mancomunitat de la Valldigna i per l’editorial Lletra Impresa Edicions; amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esports, Alverlamp, el CEFIRE de Gandia, la Fundació Rafael Chirbes i l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana; i la col·laboració del Servei de Llengües de la Universitat d’Alacant, la Fundació Bromera per al Foment de la Lectura, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Full-Fundació pel Llibre i la Lectura, l’Associació d’Editorials del País Valencià, Saforíssims Societat Literària, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Gandia, la Regidoria de Cultura de l’Ajuntament d’Alzira, el Ceic Alfons el Vell, la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació, l’Institut d’Estudis Comarcals de la Marina Alta i la Coqueria Mossets Artesans.