Presentació: Indignas hijas de su Patria

  • Data:22-02-2024
  • Hora:18:00
  • Lloc:Memorial Democràtic
  • Carrer Peu de la creu, 2-4
  • Barcelona
  Presentació: Indignas hijas de su Patria

  El pròxim dijous 22 de febrer a les 18:00 hores es presentarà el llibre Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  La presentació se celebrarà en el Memorial Democràtic, i comptarà amb la participació de les autores Marta García Carbonell i María Palau Galdón.

  L'acte conduÏt per Jordi Font Agulló, director del Memorial Democràtic.

  L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament.

  El Patronato de Protección a la Mujer va ser un organisme creat en 1941 i dissolt en 1985 que va perseguir «la dignificació moral de la dona» amb l'objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l'exercici de la prostitució clandestina de menors d'edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control sobre la població femenina, que va tractar d'imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat.

  Sota l'ull vigilant d'ordes religiosos femenins, milers de xiques van ser tancades en reformatoris convertits en espais de tortura, repressió i càstig.

  Aquesta és la història d'una de les institucions més antigues del franquisme, que va exercir un ferri control sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que es van atrevir a qüestionar les rígides normes de moralitat que els van ser imposades. També, la d'un organisme desconegut que va aconseguir sobreviure a la mort del dictador i va allargar l'agonia de moltes joves fins a ben entrada la democràcia.