Presentació: Indignas hijas de su Patria

  • Data:12-03-2024
  • Hora:19:00
  • Lloc:Llibreria La Repartidora
  • C/ Reverend Rafael Tramoyeres 8
  • València
  Presentació: Indignas hijas de su Patria

  El pròxim dimarts 12 de març a les 19:00 hores es presentarà el llibre Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  La presentació se celebrarà en la Llibreria La Repartidora, i comptarà amb la participació de les autores Marta García Carbonell i María Palau Galdón.

  A l'acte intervindran Pilar Dasí (supervivent del Patronato), i com a moderadora de l'acte Elena Tamarit (periodista) .

  L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament.

  El Patronato de Protección a la Mujer va ser un organisme creat en 1941 i dissolt en 1985 que va perseguir «la dignificació moral de la dona» amb l'objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l'exercici de la prostitució clandestina de menors d'edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control sobre la població femenina, que va tractar d'imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat.

  Sota l'ull vigilant d'ordes religiosos femenins, milers de xiques van ser tancades en reformatoris convertits en espais de tortura, repressió i càstig.

  Aquesta és la història d'una de les institucions més antigues del franquisme, que va exercir un ferri control sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que es van atrevir a qüestionar les rígides normes de moralitat que els van ser imposades. També, la d'un organisme desconegut que va aconseguir sobreviure a la mort del dictador i va allargar l'agonia de moltes joves fins a ben entrada la democràcia.