Presentació: Indignas hijas de su Patria

  • Data:23-11-2023
  • Hora:12:00
  • Lloc:Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació
  • Av. Blasco Ibáñez, 32
  • València
  Presentació: Indignas hijas de su Patria

  Activitats 25 N, Dia Internacional per a l’eliminació de la Violència contra les dones.

  Una de les activitats programades és la presentació del llibre Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià de Marta García Carbonell i María Palau Galdón, una de les últimes novetats de la col·lecció Periodisme.

  La presentació serà a càrrec de Purificació Mascarell, el dia 23 de novembre a les 12.00 h, a l'espai Espai Cultural de la Facultat de Filologia, Traducció i Comunicació.

  L'entrada serà gratuïta fins completar aforament.

  El Patronato de Protección a la Mujer va ser un organisme creat en 1941 i dissolt en 1985 que va perseguir «la dignificació moral de la dona» amb l'objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l'exercici de la prostitució clandestina de menors d'edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control sobre la població femenina, que va tractar d'imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat.

  Sota l'ull vigilant d'ordes religiosos femenins, milers de xiques van ser tancades en reformatoris convertits en espais de tortura, repressió i càstig.

  Aquesta és la història d'una de les institucions més antigues del franquisme, que va exercir un ferri control sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que es van atrevir a qüestionar les rígides normes de moralitat que els van ser imposades. També, la d'un organisme desconegut que va aconseguir sobreviure a la mort del dictador i va allargar l'agonia de moltes joves fins a ben entrada la democràcia.