Presentació: Joan Fuster. D'un temps, d'un país (1922-1992)

  • Data:14-06-2023
  • Hora:19:00
  • Lloc:Centre Cultural La Beneficència
  • Carrer Corona, 36
  • València
  Presentació: Joan Fuster. D'un temps, d'un país (1922-1992)

  La Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació es complau a convidar-vos a la presentació del llibre Joan Fuster. D'un temps, d'un país (1922-1992) de Salvador Ortells Miralles i Francesc Pérez Moragón.

  La presentació se celebrarà el pròxim dimecres 14 de juny a les 19:00 hores, en el Centre Cultural La Beneficència, i comptarà amb la participació dels autors Salvador Ortells Miralles i Francesc Pérez Moragón,

  A l'acte intervindran Maria Josep Amigó (vicepresidenta Diputació), Raquel Tamarit (Consellera d’Educació, Cultura i Esport), Vladimir Micó (Regidor de Cultura de Sueca) i Dolors Pedrós (presidenta Consell Valencià de Cultura)

  L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament.

  Joan Fuster. D’un temps d’un país (1922-1992) és resultat d’anys d’investigacions i és el text més complet sobre la vida i el pensament de l’escriptor suecà publicat fins ara. El llibre no es limita a la mera biografia personal ni tan sols al pensament de Fuster sinó remet de manera constant al context cultural i polític de l’època, de tal manera que també és una història de set dècades de la societat i de la política que va viure Fuster. En aquest sentit, és important tenir present les dificultats derivades del fet d’haver vingut al món un any abans del colp d’Estat de Primo de Rivera i de deixar-lo només disset anys després de la mort de Franco, cosa que va fer que la seua trajectòria va transcórrer quasi sempre en un ambient de prohibicions, censures, pors i amenaces. Tot amb tot, Fuster, d’una banda, es va identificar amb una llengua perseguida o destinada a la desaparició i, d’una altra, es va comprometre amb les llibertats individuals i col·lectives, especialment les d’opinió i expressió: la llibertat de pensament, aspecte que el va dur a estar a punt de morir assassinat. És una biografia rigorosa i alhora divulgativa, a l’abast de molts tipus de lectors, amb una gran profusió d’imatges (fotografies i documents) que acompanyen el text i que ajuden a entendre’l, que no defuig els aspectes més polèmics de l’escriptor. Fuster fou un referent per a moltes persones i organitzacions, però també una figura controvertida en una època de redefinició de la identitat valenciana, com va ser el final del franquisme, la transició democràtica i la dècada dels huitanta.

  Francesc Pérez Moragon (Algemesí, 1948), llicenciat en filologia hispànica per la Universitat de València. Fou redactor en cap de la Gran Enciclopedia de la Región Valenciana; secretari de L'Espill i director de El Temps; director tècnic de Política Lingüística de la Universitat Jaume I; secretari de l'Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i, des de 2017, director d'honor de l'Espai Joan Fuster. Autor de múltiples llibres, ha sigut comissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.

  Salvador Ortells Miralles (Sueca, 1977), diplomat en Magisteri i doctor en Filologia Catalana per la Universitat de València, a més de Màster d'Assessorament Lingüístic i Cultura Literària de la Universitat de València i la Universitat d'Alacant. És director de l’Espai Joan Fuster. Entre altres textos i llibres, és editor i prologuista de la poesia completa de Joan Fuster de 1945 a 1985 (Institució Alfons el Magnànim, 2022) i dels Poemes inèdits de l’escriptor sueca (Institució Alfons el Magnànim, 2018). Ha sigut cocomissari de l'Any Fuster per la Generalitat Valenciana.