Presentació - José Vidal-Beneyto

  • Data:23-11-2020
  • Hora:19:00
  • Lloc:Centre Cultural La Nau
  • Carrer de la Universitat, 2
  • València
  Presentació - José Vidal-Beneyto

  La Institució Alfons el Magnànim presenta la biografia d’una figura clau en el pensament espanyol actual

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre d’Estudis i d’Investigació presentarà el llibre “José Vidal-Beneyto. Sociología crítica y resistència democrática” el proper dilluns 23 de novembre a les 19h en el Paranimf del Centre Cultural La Nau (Carrer de la Universitat, 2 -València). A banda de l’autora Irene Liberia, hi intervindran Antonio Ariño (Vicerector Universitat de València director de l’Institut de Ciències Socials i de la Cultura del Magnànim), Ricard Pérez Casado  (economista i polític) i Aurelio Sahagún Pool (fundador de l Junta Democràtica i director general de Relacions Informatives de Moncloa 1985-1989).

  El present llibre, basat en una tesi doctoral defensada el 2017, reconstrueix el periple vital del sociòleg José Vidal-Beneyo (Carcaixent, 1927 - París, 2010), intel·lectual i home d'acció. Va formar-se en Dret i Filosofia a València i Madrid, i va ampliar posteriorment els seus estudis a París, Cambridge i Heidelberg. L'escola de Frankfurt va tindre una gran influència en el seu pensament humanista de "resistència crítica". El seu matiner compromís amb la democràcia a Espanya el va portar a exiliar-se a París en dos ocasions: arran el "contuberni" de Munich (1962) i com a conseqüència de la constitució de la Junta Democrática de España (1975).

  Sempre al marge d'afiliacions partidistes, la seua única militància fou la d'un europeisme exigent i d'un radicalisme democràtic amb la societat civil sempre des del centre. Catedràtic de Sociologia del Coneixement de la Universitat Complutense de Madrid, va ocupar també importants càrrecs i funcions en l'àmbit europeu i internacional. Fou Doctor Honoris Causa per la Universitat de València i va aconseguir que milers de lectors acudiren puntualment, durant dècades, a la cita setmanal amb les seues agudes anàlisis en El País, diari del qual va ser soci fundador.

  Irene Liberia és investigadora doctora en Comunicació Audiovisual i Publicitat per la Universitat de Sevilla i responsable de l’Observatori Cultural de la Universitat de València.