Presentació de l'obra literària de Josep Iborra

  • Data:27-05-2022
  • Hora:19:00
  • Lloc:Trinquet de Pelayo
  • Carrer de Pelai, 6
  • València
  Presentació de l'obra literària de Josep Iborra

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació presenta l'últim volum editat de l'obra literària deosep Iborra: Diari 1965-1977. L'acte de presentació se celebrarà al Trinquet de Pelayo de València el divendres 27 de maig a les 19.00 h.

  L'acte comptarà amb la participació de:

  • Enric Morera, Molt Honorable President de les Corts Valencianes.
  • Laura Borràs, Molt Honorable Presidenta del Parlament de Catalunya.
  • Vicent Flor, director de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.
  • Xavier Serra, escriptor.
  • Enric Iborra, escriptor.

  La presentació serà moderada per Vicent Sanchis, periodista i doctor en humanitats i comunicació.

  Diari 1965-1977 és el tercer volum de l'obra literària de Josep Iborra, editada pel Magnànim. El primer títol de la sèrie, Una literatura possible, editat en dos volums, va aparèixer el juny del 2021. A diferència de l’obra assagística publicada fins ara, Josep Iborra parla sovint en el Diari 1965-1977 del seu món privat, cosa que permet de considerar-lo un diari íntim. Al costat de les anotacions assagístiques sobre lectures o qüestions diverses, hi ha moltes pàgines centrades en la interrogació i l’autoanàlisi del seu jo, que es confonen sovint amb l’examen de la seua experiència de la literatura. S’hi descobreix, com un leitmotiv, la voluntat, molt autocrítica, de cristal·litzar en un punt de vista personal i germinal, la lluita per «trencar la trama de mimetismes i de reflexos que adquirim per contagi».

  Josep Iborra (Benissa, 1929-València, 2011), llicenciat en Dret i en Filosofia i Lletres, es va doctorar en Filologia Romànica amb una tesi sobre Joan Fuster. Va ser director adjunt de l’Institut de Ciències de l’Educació (1976-1981) i membre del Servei de Normalització Lingüística de la Universitat de València. Com a crític literari, va col·laborar en diverses publicacions periòdiques ( Serra d’Or, L’Espill, Saó, El Temps, Reduccions, Caràcters i Revista de Catalunya, entre altres). Va publicar el llibre de narracions Paràboles i prou (1955, 1995) i diversos volums d’assaig literari: Fuster portàtil (1982), La trinxera literària (1995), Confluències (1995), Inflexions (2005) i Breviari d’un bizantí (2007). Després de la seua mort, s’ha publicat Humanisme i nacionalisme en l’obra de Joan Fuster (2012), Fuster, una declinació personal (2014) i L’estupor (2018).

  Més informació sobre el llibre