Presentació: La construcción del sujeto robado.

  • Data:26-06-2023
  • Hora:20:00
  • Lloc:Sede Universitaria de Alicante
  • C/ San Fernando, 40
  • Alacant
  Presentació: La construcción del sujeto robado.

  El pròxim dilluns 26 de juny a les 20:00 hores es presentarà el llibre La construcción del sujeto robado. El arte hecho por mujeres en Alicante (1950-2020), que coeditem Publicacions de la Universitat d’Alacant i la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació. L’acte se celebrarà a la Sede Universitaria de Alicante (C/ San Fernando, 40 Alacant)

  Intervindran a l’esdeveniment Amparo Navarro Faure (rectora de la Universitat d'Alacant), José Luis Pérez Pont (director del Consorci de Museus de la Comunitat Valenciana), Vicent Flor (director de la Institució Alfons el Magnànim), Juan Antonio Roche Cárcel (catedràtic de sociologia de la cultura i de les arts i editor del llibre) i Vicente Navarro (director de publicacions de la Universitat d'Alacant).

  La reivindicació de les artistes, que va guanyant pes des de la segona meitat del segle XX, és el resultat de la incorporació massiva de la dona al treball i, en particular, al camp artístic, i dels processos de canvis estructurals socioculturals experimentats des de la Revolució Industrial. Així, a partir de la dècada dels setanta del segle XX, les dones adopten una postura conscient tant en la producció artística com en el camp teòric alhora que es consoliden dos processos intel·lectuals paral·lels: l'expansió del moviment feminista i el desig d'expressar una nova manera de veure el món.

  Amb tot, a partir d'ara, es tracta d'alliberar el cos de la dona i transformar-lo d'objecte de desig i/o de temor en subjecte de gaudi i de dolor, sentit i pensant. Consegüentment, també es tracta de diferenciar entre la dona com a subjecte de l'acte artístic (com a artista) o com a objecte de representació.

  En el cas d'Espanya i de la Comunitat Valenciana, en general, i, d'Alacant, en particular, i pel que fa a l'art produït per dones des de l’any 1950, aquest llibre considera que les principals transformacions per les quals han passat i que constitueixen la seua arrel principal són, la ruptura amb el formalisme; la modernització artística i la incorporació a l'informalisme; la incursió en nous materials i suports; la consideració del cos gojós i sofrit i el multiculturalisme i la globalització.

  Aquests cinc processos de canvi caracteritzen a les artistes d'aquestes terres valencianes de la segona meitat del segle XX i de principis del segle XXI, però, a través de les investigacions d'historiadors/as i crítics/as d'art que es recullen en aquest llibre i de les 24 dones seleccionades, l'editor Juan Antonio Roche Cárcel l'ha concretat i agrupat en quatre apartats: La interiorització: autonomia i fusió, hibridació i harmonia; L'ésser humà problemàtic. Els cossos i les emocions com a intermediàries; La naturalesa: fusió i protecció i Fils, trames i ordits que cusen i construeixen la vida i el món.