Presentació: La madriguera. La trama de Cooperación del Caso Blasco

  • Data:27-07-2023
  • Hora:19:00
  • Lloc:Llibreria Fan Set - Octubre, Centre de Cultura Contemporània
  • Carrer Sant Ferran, 12
  • VALÈNCIA
  Presentació: La madriguera. La trama de Cooperación del Caso Blasco

  El pròxim dijous 27 de juliol a les 19:00 hores es presentarà el llibre La madriguera. La trama de Cooperación del Caso Blasco de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  L’acte comptarà amb la participació de l'autor i periodista Sergi Tarín, acompanyat per Guillermo López, director de la col·lecció Periodisme del Magnànim, Vicent Marco, president de la Unió de Periodistes Valencians, Miriam Salmerón, advocada penalista i Rafael Maurí, vicepresident de l'Observatori Ciutadà contra la corrupció.

  L’acte tindrà lloc a la Llibreria Fan Set (Octubre CCC · carrer Sant Ferran, 12 València).

  L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament.

  Rafael Blasco, conseller de Solidaritat i Ciutadania amb Francisco Camps de president, va sostindre una trama de corrupció en el si de la Conselleria que va permetre el desviament de quasi cinc milions d’euros destinats a 27 projectes de cooperació al desenvolupament en països empobrits. El que s’hauria d’haver dedicat a plans contra la sida a l’Àfrica o a la promoció de la sobirania alimentària a l’Amèrica Llatina va servir per a la compra de iots i apartaments de luxe a Miami.

  Aquesta investigació periodística s’endinsa en el dia a dia de la Conselleria entre 2007 i 2011 i relata com va ser l’operació mediàtica i policial que va escapçar la trama, així com els dos judicis, de resultat dispar, que van portar Rafael Blasco i els principals capitostos de la xarxa a la presó. Així mateix, explica de manera minuciosa i des del terreny el frau en set projectes a la República Dominicana, a través dels quals, proporcionalment, es van desviar més diners, i que caracteritzen a la perfecció el modus operandi de la trama corrupta.

  Sergi Tarín (València, 1978). Periodista i documentalista, ha treballat per a mitjans com ara Público —fins al seu tancament en 2012—, El Periódico de Catalunya, infoLibre, La Marea, El Salto, elDiario.es, El Temps, L’Informatiu o Diari La Veu, entre altres. Els seus articles s’han orientat a la informació política, judicial i social. També ha format part de la plantilla d’InfoTV, amb la qual ha realitzat la gran majoria de la vintena de documentals que ha dirigit o codirigit. Bona part d’aquests documentals estan dedicats a temes històrics, especialment a la repressió franquista i a la lluita per la memòria de les seues víctimes.