Presentació - Panses a l'ombria del Benicadell

  • Data:13-11-2021
  • Hora:11:00
  • Lloc:Centre d'Interpretació de la pansa
  • Urbanització Serreta Miñana, 95
  • Ròtova
  Presentació - Panses a l'ombria del Benicadell

  Xarrada-presentació i visita guiada del llibre Panses a l'ombria del Benicadell, de Carlos Fuster, editat per la Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i de Investigació, dissabte 13 de novembre a les 11 hores al Centre d'Interpretació de la pansa de Ròtova. A l'acte intervindran l'autor i Vicent Flor, director del Magnànim.

  L’elaboració de la pansa escaldada en terres valencianes està testimoniada des de l’època romana. Es tracta d’un peculiar sistema de transformació del raïm en pansa que no ha variat gens al llarg dels segles; es va mantindre en l’època islàmica i al llarg del segle XIX es va convertir en la principal font d’ingressos dels pobles de la franja oriental de la Vall d’Albaida.

  La present obra documenta la petjada que aquesta activitat agrícola ha deixat en els paisatges d’aquesta comarca: els riuraus, unes construccions singulars del territori valencià, des de l’Horta Nord a la Marina Baixa. A la Vall d’Albaida encara se’n conserven un centenar, mostra d’una arquitectura genuïna i senzilla, amb materials dels voltants i en bona part construïda pels mateixos llauradors.