Presentació - Panses a l’ombria del Benicadell

  • Data:30-04-2021
  • Hora:19:30
  • Lloc:Auditori d’Espai Polivalent Joan Climent
  • De les Escoles, 18
  • Montitxelvo
  Presentació - Panses a l’ombria del Benicadell

  l'IEVA (Institut d'Estudis de la Vall d'Albaida) junt al'Ajuntament de Montitxelvo organitzen la presentació del llibre Panses a l’ombria del Benicadell de Carlos V. Fuster Montagud. L'acte tindrà lloc el divendres 30 d'abril a les 19:30 hores a l'Auditori d’Espai Polivalent Joan Climent de Montitxelvo.

  A més de l'autor, intervindran Josep M. Climent (Regidor de patrimoni de l'Ajuntament de Montitxelvo), Casimir Romero (IEVA) i M. Josep Amigó (vicepresidenta de la Diputació de València). 

  L'enllaç des d'on es podrà seguir l'acte és: https://www.facebook.com/IEVallAlbaida

  L’elaboració de la pansa escaldada en terres valencianes està testimoniada des de l’època romana. Es tracta d’un peculiar sistema de transformació del raïm en pansa que no ha variat gens al llarg dels segles; es va mantindre en l’època islàmica i al llarg del segle XIX es va convertir en la principal font d’ingressos dels pobles de la franja oriental de la Vall d’Albaida.

  La present obra documenta la petjada que aquesta activitat agrícola ha deixat en els paisatges d’aquesta comarca: els riuraus, unes construccions singulars del territori valencià, des de l’Horta Nord a la Marina Baixa. A la Vall d’Albaida encara se’n conserven un centenar, mostra d’una arquitectura genuïna i senzilla, amb materials dels voltants i en bona part construïda pels mateixos llauradors.