Presentació: Prensa desencadenada

  • Data:15-11-2023
  • Hora:18:00
  • Lloc:Saló d’actes CCOO PV
  • Plaça Nàpols i Sicília, 5
  • València
  Presentació: Prensa desencadenada

  Es presentarà el llibre Prensa desencadenada. Del tardofranquismo valenciano a la libertad vigilada (1975-1980) de Jesús Sanz Díaz, publicat por la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  El acte se celebrarà el pròxim dimecres 15 de novembre a les 18:00 hores, en el Saló d’actes CCOO PV, i comptarà amb la participació de Emili Piera (periodista), Antonio Montalbán (sindicalista) i Pere Beneyto (President FEIS). Modera Tere Nieto (Federació pensionistes CCOOPV).

  L'entrada serà lliure i gratuïta fins a completar l'aforament.

  Prensa desencadenada presenta una selecció de notícies, cròniques i reportatges de Jesús Sanz Díaz, radiats o publicats entre els anys 1975 i 1980, textos de rellevància tant pel contingut com per la forma en què es van difondre i que hui han aconseguit l'estatus de document de la Història..

  Els textos (crònica o notícia, i reportatge, molts d'ells signats amb pseudònim), referents a moviments socials (obrer, llaurador, ciutadà, de professionals…), política, economia, cultura, medi ambient i societat en general, s'han agrupat en tres períodes; 1975, fins a la mort del Dictador, Novembre de 1975 a Juny de 1977 i Juny de 1977 a 1980.

  La procedència dels textos és variada ja que van ser emesos o impresos en Radio España Independiente, popularment coneguda com La Pirenaica, Mundo Obrero, Arreu, La Jaula, Cal Dir i Valencia Semanal.

  En definitiva, Prensa desencadenada. Del tardofranquismo valenciano a la libertad vigilada (1975-1980) constitueix un testimoniatge de primera mà de les lluites socials, polítiques i culturals que van jalonar els anys de la transició a la democràcia allunyat de convencionalismes i de transaccions amb l'oblit.