Presentació: Un planeta creatiu

  • Data:30-03-2023
  • Hora:19:00
  • Lloc:Auditori de Caixaforum
  • Plaça de Weyler, 3
  • Palma, Illes Balears
  Presentació: Un planeta creatiu

  El pròxim dia 30 de març, a les 19.00 h, es presentarà el llibre Un planeta creatiu. Com va començar la vida a la Terra i com la fabricarem en el laboratori de la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  L’acte comptarà amb la participació de l'autor Juli Peretó, investigador de la Universitat de València, on donarà una conferència a l’auditori de Caixaforum Palma en la qual abordarà aquest enigma científic.. En aquesta ponència, Peretó exposarà alguns detalls sobre com es va originar la vida a la Terra fa uns 4.000 milions d’anys, la seva evolució i els processos que s’estan duent a terme en els laboratoris sobre la fabricació artificial de la vida.

  L’acte tindrà lloc a l’auditori de Caixaforum Palma (Plaça de Weyler, 3 Palma – Illes Balears) i estarà organitzat per la Representació del CSIC a les Illes Balears, serà d’entrada gratuïta i lliure fins a completar aforament.

  La Terra ha estat habitada durant la major part de la seua existència planetària. El començament de la vida continua sent un enigma científic en els seus detalls, però tenim una diversitat de dades que ens permeten recrear com foren els primers passos des de la química inanimada a les primeres comunitats de cèl·lules primitives. La biologia sintètica contemporània persegueix demostrar el potencial de la química per a transformar-se en vida.

  Aquest text exposa les principals explicacions científiques sobre l’emergència natural i la fabricació artificial de la vida, així com el desplegament de la complexitat biològica al llarg de quasi quatre mil milions d’anys. L’autor presenta, no sols les idees actuals i els seus antecedents històrics i filosòfics, sinó que ens aporta anècdotes i vivències de més de trenta anys d’estudi d’una qüestió científica tan fonamental com la de l’origen de la vida terrestre.

  Juli Peretó pertany al Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de València i a l’Institut d’Estudis Catalans. Cofundador de Darwin Bioprospecting Excellence SL i membre de l’Institut de Biologia Integrativa de Sistemes (CSIC-UV), fou secretari i vicepresident de la International Society for the Study of the Origin of Life, societat que el nomenà fellow el 2014. Col·labora amb la UCC+i de la UV i intenta que els futurs biotecnòlegs sàpien metabolisme. El Comitè d’Educació Bioquímica de la FEBS el convidà a compartir la seua experiència innovadora d’ensenyar una bioquímica amb aroma evolutiva.