Presentació: Veles i vents. El mòn de la mar en Ausiàs March.

  • Data:18-11-2023
  • Hora:12:00
  • Lloc:La Casa de la Paraula
  • Estació Marítima del Port de Dénia
  • Dénia
  Presentació: Veles i vents. El mòn de la mar en Ausiàs March.

  La Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i de Investigació junt a Drasssana presenten el llibre Veles i vents. El mòn de la mar en Ausiàs March. L'acte se celebrarà el proper dissabte 18 de novembre, a les 12 hores a La Casa de la Paraula (Estació Marítima del Port de Dénia).

  A l'acte intervindran els autors, Robert Archer i Tono Fornes, i Vicent Baydal (editor de Llibres de la Drassana).

  El gran protagonista del present llibre és la mar, la mar mediterrània del segle XV, en què va viure, escriure i navegar el gran poeta valencià Ausiàs March (1400-1459). El filòleg Robert Archer i el mariner Tono Fornes han unit els seus coneixements i esforços per a analitzar minuciosament la relació entre March i la mar, amb uns resultats que no deixaran indiferent a ningú. Prenent com a punt de partida el més celebrat dels seus poemes, “Veles e vents”, expliquen com era aquell món dels vaixells i les rutes mediterrànies i com devia ser l’experiència marítima que March va adquirir en participar en dos de les expedicions del seu rei, Alfons el Magnànim. S’aplica a la Mediterrània medieval cantada per March el filtre dels coneixements marítims i nàutics, tant d’aquells segles com de l’actualitat. I el resultat ens du a un terreny diferent i nou que permet aventurar una hipòtesi de lectura del famós poema basada en la realitat marinera i les dades biogràfiques del jove March.

  Robert Archer (Londres, 1948) és catedràtic Cervantes emèrit del King’s College London i professor honorari de la Universitat de València. És autor de nombrosos treballs sobre March i de dos importants edicions de la seua obra completa.

  Tono Fornes (Tetuan, 1955) és biòleg i catedràtic jubilat de Ciències Naturals en Secundària. Autor de diversos poemaris i d’una novel·la juvenil, és un experimentat mariner i coautor de De mar estant. Una singladura per les costes valencianes (2007).