Signatura del llibre: De la colla a la guenga

    • Data:30-04-2023
    • Hora:17:00
    • Lloc:Fira del Llibre
    • Jardins de Vivers (Casetes 85 - 86)
    • València
    Signatura del llibre: De la colla a la guenga

    Dins del programa d’activitats de la Fira del Llibre de València, que se celebrarà del 27 d’abril al 7 de maig, la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d’Estudis i d’Investigació organitza l'acte de la signatura del llibre De la colla a la guenga. Memòries, xarxes i estratègies de l'emigració valenciana als Estats Units d'Amèrica durant el primer terç del segle XX de Mª José García Hernandorena

    La signatura del llibre es celebrarà el pròxim diumenge 30 d'abril a partir de les 17.00 hores a la Fira del Llibre de València, Jardins de Vivers (Casetes 85 - 86), i comptarà amb la participació de l'autora Mª José García Hernandorena.

    L’emigració de valencians i valencianes als EUA les dos primeres dècades del segle XX i les seues conseqüències en la societat valenciana és uns dels fenòmens més desconeguts entre les diferents ciències socials. Aquesta corrent migratòria s’inserí dins d’uns flux més ampli i global que portà a milers de persones cap al continent americà entre finals del segle XIX i principis del segle XX. Els espanyols que triaren els EUA com a destinació final no van ser, dins esta corrent, el més nombrosos, però entre ells, els valencians tingueren un protagonisme que mereix ser destacat.

    Per a comprendre i valorar els seus efectes hem d’allunyar-nos de les grans xifres que no mostren l’impacte real que este èxode va tindre en algunes comarques i pobles valencians i cal descendir l’anàlisi a una escala local i familiar.

    Des de la Marina Alta, el Comtat, la Safor o la Ribera Alta Fent i fent ús d’una metodologia qualitativa i ferramentes com entrevistes biogràfiques, anàlisi de contingut de documents personals hem reconstruït algunes de les xarxes migratòries que portaren a centenars de jornalers valencians a treballar a les fàbriques i foneries, en la construcció de vies i carreteres nord-americanes i els efectes del seu retorn.

    Amb aquest treball pretenem omplir un buit des d’una perspectiva antropològica i etnogràfica i seguir les seues petjades i la seua presencia des del passat i en el present.