Signatura del llibre: ​Salud y enfermedad tras las rejas durante la Guerra Civil

    • Data:01-05-2025
    • Hora:18:00
    • Lloc:Fira del Llibre de València, Jardins de Vivers
    • Caseta 97
    • València
    Signatura del llibre: ​Salud y enfermedad tras las rejas durante la Guerra Civil

    La 60a edició de la Fira del Llibre de València se celebrarà del 24 d'abril al 4 de maig als jardins de Vivers. El Gremi de Llibrers de València organitza la fira amb múltiples activitats amb l'objectiu de promoure la lectura.

    Dins del programa d'activitats de la Fira del Llibre de València, la Institució Alfons el Magnànim - Centre Valencià d'*Estudis i d'Investigació organitza la signatura del llibre Salud y enfermedad tras las rejas durante la Guerra Civil, de Xavier Garcia Ferrandis.

    La signatura es realitzarà dijous que ve 01 de maig a les 18.00 hores. Totes les signatures de llibres es realitzaran en la Fira del Llibre de València, Jardins de Vivers (Caseta 97), i comptarà amb la participació dels autors.

    Després d'estudiar en un altre treball les conseqüències de la Guerra Civil en el sistema hospitalari de la ciutat de València i la seua àrea d'influència, en la present monografia l'autor aborda l'impacte de la contesa en el sistema penitenciari de la mateixa zona analitzant les condicions sanitàries de les presons.

    La situació de rereguarda de València durant el conflicte va fer que grans contingents de presoners foren traslladats a la ciutat i els seus voltants. Això va fer necessari augmentar l'univers carcerari mitjançant dues estratègies: la reorganització de les presons existents abans de l'esclat de la guerra i l'habilitació ad hoc de nous espais de reclusió en edificis confiscats.

    La República Espanyola, des de la seua capital a la ciutat del Túria, va fer un gran esforç pressupostari i va subministrar a les presons sabó, desinfectants, aliments i recursos mèdics, tant humans com materials. La duració de la guerra, no obstant això, va provocar el col·lapse del sistema penitenciari, cosa que va significar l'amuntegament de presos i la degradació de les seues condicions higienicosanitàries.

    Xavier Garcia Ferrandis (València, 1974) és doctor en Medicina i Cirurgia per la Universitat de València. La seua trajectòria investigadora s'ha centrat en analitzar l'impacte que va tindre la Guerra Civil Espanyola (1936-1939) en els sistemes sanitaris. Ha publicat La introducció de l’anestèsia a la ciutat de València (Servei de Publicacions de l’Ajuntament de València, 2011) i L’assistència sanitària a la ciutat de València durant la Guerra Civil (PUV, 2015).

    És autor, així mateix, d'una desena de col·laboracions en obres col·lectives i de més d'una vintena d'articles publicats en revistes especialitzades en Història de la Medicina.