​Tertúlia de memòria històrica: Indignas hijas de su Patria

  • Data:21-12-2023
  • Hora:19:00
  • Lloc:Llibreria Vuelo de Palabras
  • avinguda de Giorgeta, 22
  • València
  ​Tertúlia de memòria històrica: Indignas hijas de su Patria

  Tertúlia de memòria històrica en la llibreria i espai cultural Vuelo de Palabras (avinguda de Giorgeta, 22). Entre els llibres que es presentaran, es troba Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià, publicat per la Institució Alfons el Magnànim – Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació.

  L'acte se celebrarà dijous que ve 21 de desembre a les 19 hores i comptarà amb la intervenció de les autores, Marta García Carbonell i María Palau Galdón, periodistes i investigadores sobre memòria democràtica amb perspectiva de gènere.

  L'entrada serà gratuïta fins a completar l'aforament.

  Indignas hijas de su Patria. Crónicas del Patronato de Protección a la Mujer en el País Valencià obtingué la Beca Josep Torrent de Periodisme d'Investigació 2021, atorgada per la Unió de Periodistes Valencians i la Institució Alfons el Magnànim. Formaven part del jurat Guillermo López García, Lucas Marco Sánchez i Violeta Tena Barreda.

  El Patronato de Protección a la Mujer fou un organisme creat el 1941 i dissolt el 1985, i va perseguir «la dignificació moral de la dona» amb l'objectiu –almenys sobre el paper– de controlar i eliminar l'exercici de la prostitució clandestina de menors d'edat. No obstant això, es va erigir com un sistema de control sobre la població femenina que tractà d'imposar un arquetip homologat de dona regit per la decència, la cautela i la castedat.

  Sota l'ull vigilant d'ordes religiosos femenins, milers de xiques foren tancades en reformatoris convertits en espais de tortura, repressió i càstig.

  Esta és la història d'una de les institucions més antigues del franquisme, que exercí un control ferri sobre les idees, les actituds, els comportaments i, sobretot, els cossos de milers de dones i xiquetes que es van atrevir a qüestionar les rígides normes de moralitat que els imposaren. També és la història d'un organisme desconegut que va aconseguir sobreviure a la mort del dictador i allargà l'agonia de moltes jóvens fins a ben entrada la democràcia.