Al servicio de los Borbones

  Los regidores valencianos en el siglo XVIII

  (Autor/autora)

  Amb l'abolició dels furs en juny del 1707, les institucions municipals històricament vigents en l'Antic Regne de València —caracteritzades per l'ús del procediment anomenat d'insaculació per a la selecció dels seus principals càrrecs de govern- sofriren una brusca alteració. El model institucional tradicional i propi dels valencians fou suprimit i reemplaçat pels procediments, lleis i pràctiques vigents a Castilla. En aquest llibre s'estudia amb deteniment cóm es desenvolupà tot el procés de gestació dels nous ajuntaments a les principals ciutats i viles valencianes, així com la manera de selecció del personal polític encarregat d'assumir el seu govern: els regidors. Els nous càrrecs, que foren proveït amb caràcter vitalici pel monarca, havien de reunir una sèrie de requisits per a aconseguir la designació, el més important dels quals era pertànyer a un dels dos grups als que es va permetre l'accés al consistori: cavallers o ciutadans.

  L'autora, analitza les característiques dels individus que assumiren l'administració dels municipis valencians al llarg del segle XVIII, així com les tècniques utilitzades per a perpetuar-se en el poder. A més de perfilar el seu estatut jurídic, les professions que exerciren, la quantia del seu patrimoni o el nivell de rentes que tenien reconegut, també s'ocupa de la seua mentalitat i de les estratègies matrimonials que utilitzaren.

  Les difícils relacions mantingudes en el si d'alguns consistoris al llarg del set-cents, tant entre els propis regidors com entre aquests i els delegats de l'autoritat règia, són abordades, així mateix, des d'una perspectiva que combina la història institucional i la història social del poder.

  Autor/autora
  Col·lecció
  Estudios Universitarios
  Matèria
  Estudis Generals
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478221943
  ISBN
  978-84-7822-194-3
  Pàgines
  354
  Ample
  13 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  14-10-1996
  Número en la col·lecció
  64
  Tapa blana
  €15,03

  Llibres relacionats