Anuari Cultural Valencià 2020

  (Coordinació) , (Disseny i coordinació) , (Disseny de la coberta) , (Fotografia) , (Fotografia) , (Traductor/traductora)

  La pandèmia de covid-19 provocà el 2020 la destrucció d’uns 14.000 llocs de treball en el sector cultural de la Comunitat Valenciana. Esta és una de les dades que arreplega l’Anuari Cultural Valencià 2020, el primer avanç del qual s’ha presentat hui en el centre Las Naves a València. En concret, segons les dades recopilades de l’Enquesta de Població Activa, la Comunitat Valenciana començà el primer trimestre de l’any passat amb 74.000 llocs de treball culturals, una de les xifres més altes dels darrers anys, que posava de manifest una recuperació del sector després de la crisi del 2008. No obstant això, en acabar el quart trimestre del 2020, l’ocupació lligada a la cultura havia caigut a 60.100 persones.

   

  Precisament, la precarietat que caracteritza el sector cultural és un dels trets que l’anuari posa de manifest. De fet, la major part del teixit cultural valencià està compost per microempreses i autònoms, la qual cosa el converteix en especialment vulnerable davant de conjuntures adverses, que han tingut la màxima expressió durant l’actual crisi de la covid-19, que va obligar a paralitzar per complet l’activitat cultural durant el confinament, la normalitat de la qual s’ha vist molt afectada per les restriccions sanitàries.

   

  Coeditat per la Institució Alfons el Magnànim i Eina Cultural, l’Anuari Cultural Valencià vol ser una ferramenta de debat i anàlisi sobre el projecte cultural valencià. El periodista José Manuel Rambla ha coordinat els continguts de la publicació, en l’elaboració de la qual han participat més de quaranta col·laboradors procedents del periodisme cultural, les universitats i la gestió cultural. Han col·laborat, entre altres, els vicerectors de la Universitat de València i la Universitat Politècnica de València Ester Alba i José Luis Cueto, respectivament; el director de l’Observatori Cultural, Raül Abeledo; el responsable d’Econcult, Pau Rausell, i el catedràtic de sociologia Antonio Ariño; i també periodistes com Xavier Aliaga, Salva Torres, Bel Carrasco, Manuel Muñoz, Paco Ballester, Magda R. Brox, Laura Pérez, Salvador Enguix, Álvaro G. Devis, Emili Piera o Anna Gimeno.

   

  La publicació s’estructura a partir de reportatges, entrevistes i articles d’opinió. A través de les seues pàgines, es passa revista a l’impacte de la pandèmia en la cultura valenciana i a la situació dels distints sectors, des de les arts escèniques a l’audiovisual, passant per la música, les arts plàstiques, el disseny i sectors puixants com el del videojoc. A més, s’aborden alguns temes transversals com el periodisme cultural, els reptes de la cultura digital, les relacions entre gènere i cultura i la cultura com a mitjà d’inclusió social. Així mateix, l’Anuari Cultural València inclou entrevistes amb la secretària autonòmica de Cultura, Raquel Tamarit, i amb els premis nacionals en distintes matèries José María Yturralde, Marisa Gallén, Pepe Gimeno i Anna Teresa Ortega, entre altres. Finalment, la publicació inclou un annex amb dades estadístiques sobre la cultura en la Comunitat Valenciana i un directori d’entitats i espais culturals de les tres províncies.

   

  La direcció d’art i el disseny editorial del llibre ha estat a càrrec de Tomàs Gorria. A més, s’ha comptat amb la col·laboració de l’il·lustrador Diego Mir i la fotògrafa Eva Máñez.

   

  A més de la participació de la Institució Alfons el Magnànim, en l’execució del projecte s’ha comptat amb la col·laboració de l’Institut Valencià de Cultura, l’Àrea d’Acció Cultural de l’Ajuntament de València, Las Naves, la Subdirecció General del Llibre, el Consell Valencià de Cultura, la Universitat de València, la Universitat Politècnica de València i la Fundació Bancaixa.

   

  L’Anuari Cultural Valencià eixirà a la venda en les pròximes setmanes i comptarà, a més de

  Coordinació
  Disseny i coordinació
  Disseny de la coberta
  Fotografia
  Fotografia
  Traductor/traductora
  Col·lecció
  Col·laboració amb Editorials. Eina Cultural
  Matèria
  Societat i Política
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Eina Cultural
  EAN
  9788409295920
  ISBN
  978-84-09-29592-0
  Pàgines
  220
  Ample
  23 cm
  Alt
  31 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  07-05-2021
  Tapa blana
  €15,00

  Ressenyes

  • Anuari Cultural Valencià 2020. La cultura en tiempos de pandemia, por Óscar Brox

   Détour

  Llibres relacionats