Crónicas de la transición valenciana (1972-1985)

  (Autor/autora) , (Disseny de la coberta)

  La recopilació de cròniques, articles, entrevistes i reportatges que reuneix el llibre permet prendre consciència de la societat valenciana que va emprendre la transformació de la dictadura franquista en monarquia parlamentària. Els dos centenars de peces informatives del volum van ser publicats pel periodista Jaume Millás al setmanari Triunfo, el mitjà informatiu que va donar expectatives socials i culturals al conjunt de l'oposició democràtica. I també es van divulgar en la primera etapa del diari El País, diari que va exercir un paper decisiu en la consolidació de la transició.

  Com diu al pròleg el periodista Juan Cruz, actualment adjunt a la direcció d'El País, "no són només cròniques polítiques o culturals, el de Millás és un espill a la vora d'un camí, perquè ací està posat per un ser compromés amb el seu temps ". Un espill que en els temps actuals corre el risc de trencar-se en trossos.

  Les cròniques estan agrupades en deu àrees temàtiques. Uns arguments estan relacionats amb el canvi de model de societat i amb la defensa del medi ambient com a garantia d'una vida sostenible. Altres descobreixen l'amenaça social que representen les catàstrofes naturals i la importància de la cultura i l'art en una societat que somia i recrea la sevu identitat. Els capítols més periodístics de reportatges i notícies professionals donen mostra de la destacada activitat que van practicar uns joves, com Jaime Millás, en situar el compromís amb la llibertat d'expressió per davant de l'estabilitat professional.

  El llibre es posa al servici de l'actual interés d'analitzar el procés de la transició per recuperar l'energia poítica i revisar les contradiccions que van marcar el seu origen.

  Autor/autora
  Disseny de la coberta
  Col·lecció
  Papers de Premsa
  Matèria
  Periodisme
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478226801
  ISBN
  978-84-7822-680-1
  Pàgines
  707
  Ample
  15 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  01-10-2015
  Número de la col·lecció
  4
  Tapa blana
  €16,00

  Ressenyes

  Llibres relacionats