El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956)

  (Autor/autora)

  1936-1956. Vint anys i milers de víctimes que amb la seua desaparició van causar dolor en uns familiars que continuaran patint durant anys les conseqüències de la repressió; una repressió sobre persones que són acusades de pensar diferent de com ho feien els seus botxins, de creure distint de com ho feien els seus denunciants, de defensar unes idees, una forma de vida, de treball, diferent de la dels seus contraris. El cost humà de la repressió. Les víctimes de la repressió franquista i republicana s'afegeixen a les morts produïdes en els fronts de guerra o pels bombardejos sobre les ciutats de rereguarda d'una incivil guerra civil. No es tracta d'igualar dues repressions, però sí que cal pensar que per tot arreu hi va haver viudos, viudes, orfes, robatoris, saquejos, confiscacions, assassinats, extorsions, terror calent, terror fred, actuacions incontrolades. i quan s'empren aquests termes cal tenir present que, en un moment determinat, es poden aplicar a qualsevol dels dos costats de la línia divisòria. Una altra cosa és el tracte que va donar el franquisme a unes víctimes i a altres. Ací sí que hi ha una barrera que és necessari eliminar si volem facilitar un clima de concòrdia. 

   

  Vicent Gabarda (Paterna, 1959) és doctor en Història per la Universitat de València. El 1985 inicia els seus treballs d'investigació, que se centren en les víctimes mortals de la Guerra Civil i la postguerra al País Valencia.

  És autor de Els afusellaments al País Valencià (1938-1956) (1993 i 2007), La represión en la retaguardia republicana. País Valenciano (1936-1939) (1996) i d'altres estudis, a nivell local, sobre la repressió, els resultats dels quals s'han donat a conéixer en congressos, conferències o cursets sobre aquest tema.

  Autor/autora
  Col·lecció
  Col·laboració amb Universitat de València. PUV (Publicacions de la Universitat de València)
  Matèria
  Història
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  PUV (Publicacions de la Universitat de València)
  EAN
  9788478228836
  ISBN
  978-84-7822-883-6
  Pàgines
  672
  Ample
  16 cm
  Alt
  24 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  11-01-2021
  Edición en papel
  €29,50

  Ressenyes

  • Spagna Contemporanea, nº 59

   Revista Spagna Contemporanea

  • Ressenya

   Cartelera Túria

  • Cazarabet conversa con...Vicent Gabarda Cebellán, autor de “El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956)” (Universitat de València)

   Cazabaret

  • Entrevista a Vicent Gabarda a partir del minut 42

   El Dia À Punt

  • Vicent Gabarda, l’historiador que va recórrer “amb quatre duros” poble per poble per documentar els afusellaments del franquisme. Per Lucas Marco

   Eldiario.es

  • La fossa de la cultura. Per Antoni Gómez

   Levante - EMV

  • Entrevista a Vicent Gabarda

   Levante - EMV

  • "El investigador publica 'El cost humà de la repressió al País Valencià (1936-1956)', que agrupa sus míticos trabajos sobre la represión en la retaguardia republicana y en la posguerra franquista" per Lucas Marco

   Todos los nombres

  • Vicent Gabarda: “Al País Valencià hi ha més morts durant la repressió republicana que durant la repressió franquista”

   Vilaweb

  Llibres relacionats