El escultor Julián Martínez Sotos y la retórica monumental del PRI en el México del s. XX

  (Autor/autora)

  Julián Martínez Sotos va nàixer a València el 1921 i va viure a Espanya fins al 1937, data en la qual marxà sent encara un xiquet al costat d'un nombrós grup de refugiats fugint de la Guerra Civil. Com a exiliat republicà, fou acollit a Mèxic pel president Lázaro Cárdenas al costat dels anomenats «niños de Morelia». Allí arribà a ser l'artista responsable de la plasmació monumental del programa ideologicopolític del Mèxic dels anys setanta i vuitanta. Artífex dels grans monuments eqüestres de Vila i Zapata, ha sigut també autor de les principals estàtues dels líders mexicans del PRI. La seua vida i obra estan vinculades, d'una banda, al president Lázaro Cárdenas, qui el va acollir a Mèxic al costat de nombrosos exiliats espanyols, i d’una altra, al president López Portillo, qui li va fer diversos encàrrecs d'escultures monumentals. Té estàtues i monuments a Mèxic, els Estats Units, Itàlia i Espanya. Malgrat la seua trajectòria internacional i el seu prestigi com a escultor monumental, és molt escassa la documentació i la bibliografia que podem trobar sobre el seu treball, i, per desgràcia, cap publicació acadèmica o científica.

  Aquest llibre és una temptativa modesta de donar a conéixer públicament el seu treball.

   

  Miguel Cereceda (Santander, 1958) és professor titular d'Estètica i Teoria de les Arts en la Universitat Autònoma de Madrid i crític d'art en el diari ABC de Madrid. Ha sigut professor convidat en universitats d'Alemanya (Potsdam) i Mèxic (UDLAP). Ha sigut president de l'Institut d'Art Contemporani.

  Ha publicat diversos llibres sobre estètica i teoria de l'art. Els més recents són: Parcial, apasionada, política (la crítica en cuestión) (Árdora, Madrid, 2020), Rilke y la filosofía (Arena, Madrid, 2020), Problemas del arte contemporáne@ (Cendeac, Murcia, 2006, 2a ed. 2008), Incomunidad (Arena Libros, Madrid, 2011) i Humanismo/Animalismo (Arena Libros, Madrid, 2012). També ha publicat nombrosos textos de catàlegs i col·laboracions en diverses revistes espanyoles. És autor d’una Historia de la escultura monumental del s. xx (coed. internacional UAM/UDLAP, Mèxic, 2021).

  Autor/autora
  Col·lecció
  Itineraris
  Matèria
  Arts i Disseny
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478228720
  ISBN
  978-84-7822-872-0
  Pàgines
  152
  Ample
  21,5 cm
  Alt
  21,5 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  24-01-2022
  Número en la col·lecció
  23
  Tapa blana
  €15,00

  Ressenyes

  • Julián Martínez Sotos, el exiliado valenciano en México convertido en escultor de cabecera del PRI, per Lucas Marco

   El Diario.es

  Llibres relacionats