El monstre

  Les presons de la Inquisició de València

  (Autor/autora) , (Disseny de la col·lecció) , (Disseny de la coberta)

  Pocs temes històrics com les presons de la Inquisició espanyola —institució a la qual Voltaire es referia com le monstre— projecten sobre nosaltres unes imatges tan definides. És real la idea que en tenim? Malgrat l’interés que puguen suscitar, han estat poc estudiades: a penes n’hi ha monografies històriques i ocupen un lloc marginal en les obres generals. 

  En aquest llibre, en un exercici de microhistòria, veurem en una llarga durada, des del segle xv fins a ben entrat el xix, el tribunal de la Inquisició i la societat valenciana a través de les presons: com són, qui les habita, què hi ocorre i, sobretot, quina finalitat té tota aquesta maquinària.

  Es tracta d’un relat sobre l’edifici mateix, un palau que, al llarg de tot el segle xvi, està en un procés continu de reforma i després coneix una llarga decadència. La detenció, els interrogatoris i la tortura conformen una fàbrica d’obtenció de la veritat mitjançant tècniques elaborades combinades amb violències inhumanes. En contrast amb l’organització moderna del Sant Ofici, el seu personal és corrupte i ineficaç; això, sumat a l’estat de les presons, suposa pèssimes condicions de vida dels captius —tot i que no tant com en altres presons de l’època—, malalties i morts, i, malgrat les aparences, permet la comunicació entre els presoners i amb l’exterior, i també evasions.

  És una reflexió sobre el fanatisme, la crueltat i el càstig, el poder i la repressió, i la presó.

   

  Albert Toldrà i Vilardell va estudiar Història a la Universitat de València, on també es va doctorar l’any 2007 amb la tesi Mestre Vicent ho diu per espantar. El més enllà medieval. Les seues recerques s’han orientat cap a diferents camps de la història cultural: la religiositat medieval i la predicació de sant Vicent Ferrer, i, d’altra banda, la Inquisició i la història de la dona i de la sexualitat.

  Ha publicat diversos articles i llibres de divulgació i d’investigació, entre ells Aprés la mort. Un viatge amb sant Vicent al més enllà medieval (2000, Premi Octubre), Asmodeu. Dona, dimoni i sexe a l’Edat Mitjana (2011, Premi Micalet), La carn. Cos i sexualitat a l’Edat Mitjana (2012), Per la reixeta. Sol·licitació sexual en confessió davant la Inquisició de València (1651-1819) (2017), El plaer de la carn. Sexe i temperament en la cultura medieval (2017, Premi València de la Institució Alfons el Magnànim) i Il·luses, santes, falsàries. Relats d’espiritualitat femenina heterodoxa perseguida per la Inquisició de València (1624-1808) (2018, Premi Ciutat de València de l’Ajuntament de València).

  Autor/autora
  Disseny de la col·lecció
  Disseny de la coberta
  Col·lecció
  Estudis Universitaris
  Matèria
  Història
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478229024
  ISBN
  978-84-7822-902-4
  Pàgines
  304
  Ample
  12,5 cm
  Alt
  21,5 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  14-12-2021
  Número de la col·lecció
  178
  Tapa blana
  €17,00

  Llibres relacionats