El País Valencià. Estudis de geografia, història i art

  Manuel Sanchis Guarner. Obra Completa II

  (Direcció) , (Coordinació) , (Autor/autora)

  Manuel Sanchis Guarner (1911-1981) ha estat el primer filòleg professional valencià i un notable historiador de la cultura. Fou el primer catedràtic de Lingüística Valenciana de la Universitat de València (1976). Fundà el Departament homònim (1976) i creà l’Institut de Filologia Valenciana (1978). El 1974, rebé el Premi d’Honor de les Lletres Catalanes, el 1997 la Distinció al Mèrit Cultural, concedit a títol pòstum per la Generalitat Valenciana, i, el 2001, també pòstumament, la Medalla de la Universitat de València.

  Aquest segon volum de l’Obra completa de Sanchis Guarner, titulat El País Valencià. Estudis de geografia, història i art, recull els seus estudis sobre diversos aspectes de la geografia, la història i la producció artística del País Valencià, amb temes tan variats com la València visigòtica, la València musulmana, la vertebració i el poblament del Regne de València a partir de la conquesta de Jaume I, el desenvolupament urbà de la capital al llarg dels segles, la visió que diversos viatgers forans forniren del País Valencià a partir del seu pas per aquestes terres, les demarcacions i denominacions històriques del Regne de València, el paper de personatges cabdals de la història literària i cultural com ara Francesc Eiximenis, sant Vicent Ferrer i Joan Lluís Vives i les aportacions de pintors i gravadors valencians de diferents èpoques.

  El present volum ha estat curat per Vicenç Maria Rosselló i Verger (Ciutat de Mallorca, 1931), catedràtic de Geografia física de la Universitat de València (1969-2001), fundador del seu Departament de Geografia i actualment catedràtic emèrit. Rosselló, que conegué Sanchis Guarner durant els seus anys d’estada a Mallorca, n’ha estat un estret col·laborador i un bon amic. Els unia no sols unes vivències paral·leles —l’estima comuna per Mallorca i per la terra d’adopció del professor mallorquí—, sinó també la passió per la geografia humana i urbana, la cartografia històrica i la toponímia. Tots dos van passar llargues estones comentant i compartint les troballes, les etimologies i les intuïcions respectives sobre aquests temes. Era, doncs, l’especialista més adequat per a curar l’edició dels articles reunits en el present volum, que ha anotat minuciosament i alhora ha enriquit amb els seus comentaris i observacions.

  Direcció
  Coordinació
  Autor/autora
  Col·lecció
  Col·laboració amb Editorials. Edicions Tres i Quatre
  Matèria
  Geografia i Geografia Humana
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Edicions Tres i Quatre
  EAN
  9788478229185
  ISBN
  978-84-7822-918-5
  Pàgines
  724
  Ample
  17 cm
  Alt
  24 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  07-09-2023
  Tapa dura
  €37,00

  Ressenyes

  Llibres relacionats