El Pare Mulet (1624-1675)

  Un enigma desvelado. Edición crítica de sus "Comedias Bribonas"

  (Autor/autora)

  Amb el pare Mulet es dóna la circumstància, paradoxal, de trobar-nos davant d'un personatge summament popular -fins i tot una revista satírica del XIX va portar el seu nom- i simultàniament davant un profund desconegut. Fins a la present edició, no existia una biografia fiable d'aquest dramaturg, si exceptuem algunes anotacions sobre la seua vida plenes d'inexactituds, xafarderies i llegendes, ni una edició de les seues Comèdies que no procedira de manuscrits molt corruptes o desvergonyidament manipulats i corregits.

  Catedràtic d'Ètica de la nostra Universitat, la seua obra, majoritàriament escrita en valencià, és atrevida, graciosa i en ocasions agosaradament escatològica, el que li ha servit perquè li compararen amb el rector de Vallfogona o fins i tot Llombart el presentara com el Quevedo valencià; cosa exagerada, però que revela ben clarament l'interès que ha vingut despertant en alguns sectors, durant anys i, per descomptat, no resta interès, desimboltura i gràcia a unes comèdies concebudes per a ser rellegides des del primer vers, ni pintoresquisme a una vida molt d'acord amb la seua producció literària.

  És aquesta la recuperació d'un autor, injustament oblidat, que usava el valencià en temps de Decadència i que va saber fer ziga-zaga als rigors de la Inquisició amb una astúcia molt xocant. Juntament a un detallat i minuciós estudi bibliogràfic, s'inclou en aquest volum l'edició filològica del romanç d'Hayferos i Melisendra i La Ynfanta tellerina i el Rei Matarot.

  La vida de Mulet i la seua obra desperten en nosaltres la complicitat, el rebuig, l'admiració o la sorpresa, però més de tres segles després, a ningú no deixa indiferent.
  Autor/autora
  Col·lecció
  Fora de Col·lecció
  Matèria
  Estudis Literaris
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478229741
  ISBN
  978-84-7822-974-1
  Pàgines
  300
  Ample
  11 cm
  Alt
  18 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  01-10-1989

  Esgotat

  Llibres relacionats