El universo a vista de pájaro

  (Autor/autora) , (Pròleg) , (Correcció llingüistica) , (Diseño y maquetación)

  Quina és la perspectiva adequada per a apreciar l'univers en el seu conjunt? Eixa és la qüestió que inspira aquest llibre, que comença considerant la idea d'univers i els principis assumits per a conéixer-ho.

  La llum, portadora del coneixement astrofísic, ha anat revelant la varietat i complexitat de l'univers, la realitat observada. En el costat teòric, és la gravetat la que cohesiona l'univers i permet elaboracions sobre la seua estructura. La teoria gravitatòria fixa el marc de la cosmologia i permet els models cosmològics.

  Dades i teoria són la base del coneixement científic. Es detalla el model estàndard, amb els seus èxits explicatius, sense oblidar algunes tensions que apareixen en confrontar-ho amb dades. El que permet concloure que la cosmologia no està tancada.

  No és fàcil parlar de cosmologia sense trair els seus conceptes i sense fer-se inaccessible a un ampli públic. Esperem la seua complicitat perquè siga fructífer aquest passeig per l'univers... a vista d'ocell.

  Mariano Moles Villamate (Binaced, Osca), és enginyer aeronàutic (Madrid 1971) i doctor en ciències per la Universitat de París VI (1978). Va ser membre del CNRS, codirector de l'Observatori de Calar Alt, astrònom de l'Observatori Astronòmic Nacional i professor d'investigació del CSIC en l'Institut d'Astrofísica d'Andalusia, del qual va ser director.

  La seua investigació està centrada en cosmologia i astronomia extragalàctica, amb més de 400 publicacions. Ha publicat dos llibres de divulgació, Clarobscur de l'univers i El jardí de les galàxies. Va proposar i va fundar, a Terol, el Centre d'Estudis de Física del Cosmos d'Aragó, amb l'Observatori Astrofísic de Javalambre, qualificat des de 2014 com a Instal·lació Científica i Tècnica Singular.

  És premi d'Investigació en Ciències Experimentals (Maimónides) de la Junta d'Andalusia en 2007 i Medalla d'Or de les Corts d'Aragó en 2009. Des de 2016 és director fundador del CEFCA i professor honorari de la Universitat de València, Departament d'Astronomia i Astrofísica.

  Autor/autora
  Pròleg
  Correcció llingüistica
  Diseño y maquetación
  Col·lecció
  Urània
  Matèria
  Geografia i Geografia Humana
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788411560269
  ISBN
  978-84-1156-026-9
  Pàgines
  372
  Ample
  13 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  16-04-2024
  Número de la col·lecció
  7
  Tapa blana
  €18,00

  Llibres relacionats