Ernst Bloch

  Vida y obra

  (Autor/autora) , (Traductor/traductora) , (Disseny de la coberta)

  Bloch és contemporani de manera sorprenent. Va viure el canvi de segle com a xiquet, la primera guerra mundial i la revolució d'octubre com a jove, l'època de Weimar i l'adveniment del feixisme amb quaranta anys, i tenia 54 anys quan va començar la segona guerra mundial; anant d'una emigració a una altra, combatent contra la guerra del kàiser i contra la d'Hitler, treballant infrangiblement en la seua obra enmig d'aquesta agitació de lluita, guerra i exili. En 1949, amb 64 anys, es presenta Bloch per primera vegada, com a professor universitari, davant estudiants, pren part en la pretesa construcció socialista de la RDA, presa cada vegada més distàncies respecte al sistema, amb 76 anys emprèn novament l'emigració, aquesta vegada d'Alemanya a Alemanya, i inicia una nova carrera universitària. Aquesta és una vida repleta d'història, que en Bloch no discorre paral·lela ni tampoc se li pega a l'esquena, sinó en la qual ell sempre s'obstina, des del principi fins a entrada la vellesa, i que li marca, davant la qual reacciona i a la qual ell configura.

  Escrivim, doncs, un retrat biogràfic-polític del filòsof Ernst Bloch i de la seua filosofia de la utopia, o siga sobre el que en la millor tradició es diu vida i obra: no utilitzant mal el biogràfic com a mera il·lustració, ni malentenent l'obra com una construcció teòrica no intervinguda.

  Des de fa temps conceptes centrals de la filosofia de Bloch han entrat en l'ús general del llenguatge, les més de les vegades de forma fatal. El principi esperança ha fet una meteòrica carrera, s'ha convertit en cita present en qualsevol situació, en general de forma completament contraria al que significa.

  En nom d' Ernst Bloch, precisament, el concepte amorf d'esperança i utopia, contra el qual durant la seua vida tan fermament i amb tanta inistència va lluitar, s'ha convertit en usual en el llenguatge. El mateix caldria dir de les categories caminar alçat utopia concreta i unes altres, amb la trista conseqüència que l'obra de Bloch s'utilitza com a elegant pedrera de cites i que el contingut i vitalitat d'aquesta vida i aquesta obra dormen a les biblioteques científiques en comptes de seguir actuant obertament.

  Aqueixa és també la raó d'aquest llibre: mostrar al sector més ampli possible del públic, no solament al sector filosòfic, el nucli, desenvolupament i plenitud concreta del pensament de Bloch al mateix temps que es presenta la seua vida. En definitiva, aquest llibre vol ser una introducció a la vida i obra de Bloch; i açò significa, no en últim terme, invitació a seguir llegint.

  Autor/autora
  Traductor/traductora
  Disseny de la coberta
  Col·lecció
  Debates/Biografía
  Matèria
  Biografies
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478220588
  ISBN
  978-84-7822-058-8
  Pàgines
  332
  Ample
  15 cm
  Alt
  22 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  01-09-1992
  Número de la col·lecció
  13
  Tapa dura
  €18,03

  Llibres relacionats