Joan Baptista Basset

  Militar i maulet

  (Autor/autora) , (Disseny de la coberta)

  Baptista Basset és un dels personatges més desconeguts i alhora més importants de la història valenciana. La seua intervenció en alguns dels episodis més transcendentals del període transició entre la València foral i la Nova Planta va ser decisiva. D'extracció popular, soldat de fortuna i coneixedor de les tècniques militars més modernes de l'època, el seu desembarcament a la Marina el va convertir en el cabdill indiscutible dels camperols i les classes populars urbanes, fins l'extrem que per als "maulets" la seua figura serà més important que la del mateix arxiduc Carles.

  Governant de fet del regne, la noble austracista o borbònica, es va enfrontar a ell des del primer moment, pel seu programa socialmente avançat i enemic de les càrregues senyorials. Acusat de tota mena d'excessos, va ser empresonat per ordre de Carles III, per al qual havia guanyat el regne, i només després de la desfeta d'Almansa li va ser retornada la llibertat, amb la impossible missió d'aturar l'avanç borbònic. Novament empresonat i conduït a Catalunya, s'hi va negar a acceptar la pau d'Utrecht i, amb molts altres valencians, va prosseguir la lluita fins la caiguda de Barcelona. Els vencedors, incomplint les condicions de pau, el van encadenar i conduir presoner al País Basc, fins que va poder escapar i marxar a la cort de Viena, on va morir.

  La modernitat de Basset, la seua defensa dels drets populars fins i tot contra el mateix rei al qual servia, la seua fidelitat a una causa quan tot semblava perdut, fan que la vida d'aquest personatge siga digna d'una major atenció que aquella que ha tingut fins ara. 

  Autor/autora
  Disseny de la coberta
  Col·lecció
  Descobrim el País Valencià
  Matèria
  Història
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478220328
  ISBN
  978-84-7822-032-8
  Pàgines
  112
  Ample
  14 cm
  Alt
  22 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  01-10-1991
  Número de la col·lecció
  35
  Tapa blana
  €4,06

  Llibres relacionats