La edición fotográfica en Ramón Masats

  Jugando por los lindes entre fotografía, cine, cómic y literatura

  (Autor/autora) , (Director de la col·lecció)

  El Premi Nacional de Fotografia 2004, Ramon Masats Tartera (Caldes de Montbui, 1931), ha estat considerat tradicionalment com un fotògraf ràpid i intuitiu, gens sofisticat intel·lectualment encara que d'una gran potència expressiva i comunicativa. De fet, durant els últims anys moltes exposicions i catàlegs antològics han donat a conéixer un gran nombre d'imatges d'aquest mestre de la fotografia que coprotagonitzà una autèntica revolució al panorama fotogràfic espanyol de mitjans dels anys cinquanta en plena dictadura franquista, i que ha arribat fins als nostres dies amb la mateixa vigència, la mateixa força expressiva i la mateixa frescor d'aleshores.

  Tanmateix, un detingut estudi dels seus fotollibres i els seus assajos fotogràfics publicats a les revistes il·lustrades permeten reivindicar una altra faceta més desconeguda del nostre autor: la seua faena com a maquetador. En este faena comprovem cóm Masats prengué conciència del seu discurs fotogràfic. De com el seu discurs s'articulava plenament no en la imatge única cartierbressoniana, sinó que ho feia al si dels grups d'imatges i en la seqüencialitat fotogràfica. De fet, la narrativitat de les seues sèries el portaran a considerar el llibre fotogràfic com una unitat expressiva: un tot amb significació completa.

  Un Masats més sofisticat i erudit del que poguera semblar a simple vista se'ns mostra plenament conscient del muntatge, del ritme, de com les imatges s'influeixen, es parlen, es comparen, es complementen o es composen unes a les altres, de manera que la suma n'altera la percepció del conjunt.

  Als seus llibres fotogràfics Masats planteja un llenguatge transvisual propi, que recorre disciplines tan diverses com ara el cinema, la fotografia, el còmic i la literatura. Un llenguatge que, amb tota lògica, finalment el portarà a explorar el món del muntatge cinematogràfic i la direcció de documentals audiovisuals, activitat que va desenvolupar durant quasi vint anys.

  Autor/autora
  Director de la col·lecció
  Col·lecció
  Itineraris
  Matèria
  Fotografia i Cinema
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478226160
  ISBN
  978-84-7822-616-0
  Pàgines
  126
  Ample
  22 cm
  Alt
  22 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  01-10-2012
  Número de la col·lecció
  22
  Tapa blana
  €16,00

  Llibres relacionats