La topografia mèdica d'Alzira de 1917

  (Autor/autora) , (Autor/autora) , (Editor) , (Editor) , (Director de la col·lecció) , (Disseny de la coberta)

  L'any 1917 un estudiant de Medicina, anomenat Enrique Badenes Gallach, veí de la ciutat d'Alzira, presentà el treball Vivo et scribo in aere romano al premi "Iglesias González", convocat per la Real Academia de Medicina de Madrid per al millor treball sobre "Geografía médica de una provincia, de una comarca, o de una población de España". L'Acadèmia va decidir donar un accèsit a aquest estudi.
  El fet de no guanyar va fer que quedara ocult en els arxius de la institució per molts anys. La present edició pretén donar a conéixer el contingut íntegre d'aquesta topografia mèdica d'Alzira, la qual s'emmarca dins la tradició de l'higienisme mèdic de finals del segle XIX i inicis del XX. Aquest gènere, amb d'altres, es convertiren en alguns dels principals instruments metodològics que van permetre el reconeixement de l'etiologia social i van legitimar un intervencionisme mèdic en l'organització de la vida pública i comunitària. Badenes va fer un retrat exhaustiu de les condicions de vida de l'Alzira de la seua època i com afectaven als seus habitants, partint d'un estudi profund del medi natural i social. Buscava així la millora substancial de la salut dels alzirenys.

   L'autor:
   Enrique Badenes Gallach (Conca, 1890 - València, 1946). Fou llicenciat en Filosofia i Lletres (secció Història) i en Dret. Cursà estudis de Medicina. Home de vasta cultura i gran curiositat, va treballar al laboratori químic municipal de València i també com a representant a València de la Sociedad General de Autores de España.
   Tanmateix, va destacar per la labor com a periodista, primer a Alzira (Patria Chica i Fraternidad) i després com a reporter a Las Provincias, crític musical de La Voz de Valencia, director del setmanari El Heraldo de Alzira, corresponsal a València del diari El Sol o col·laborador esporàdic de Mundo Gráfico, Després de la guerra civil va abandonar el periodisme i es va dedicar a l'exercici de l'advocacia.
   
  Autor/autora
  Autor/autora
  Editor
  Editor
  Director de la col·lecció
  Disseny de la coberta
  Col·lecció
  Estudis Comarcals
  Matèria
  Medi Ambient i Agricultura
  Idioma
  • Valencià
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478227457
  ISBN
  978-84-7822-745-7
  Pàgines
  270
  Ample
  15 cm
  Alt
  21 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  03-10-2017
  Número de la col·lecció
  7
  Tapa blana
  €16,00

  Llibres relacionats