Los Borja y la baronía de Llombai

  (Autor/autora) , (Director de la col·lecció)

  Sobre els vassalls i els senyors de "la vila de Lombay e lochs de Catadau, Alfarb e Aledua apellats la Foya de les Torralbes" versa este novedós llibre. Sobre la "baronia de Lombay", que va passar a ser marquesat amb motiu del matrimoni de sant Francesc de Borja amb Leonor de Castro.

  Pel llibre desfilen els soldats de la Unió, com "host real, senyera alçada", camí d'Alfarb. arriben a l'octubre de 1358 i el saquegen i asolen, no se salva ni la "casa cuberta de palla" de l'alamí Danayar. era l'amo del lloc Pere de Centelles.

  Pocs anys més tard, els Centelles senyorejaren als quatre pobles. I senyors de la Baronia foren també Francesc de Vives de Boil, el cardenal Roderic de Borja i els seus fills Pere Lluís, primer duc de Gandia, i Joan I de Borja, el malson del seu pare: "si tu tocares daus per jugar, may dla cara nostra te veura". Quan Joan fou assassinat, la seua viuda María Enríquez tenia 23 anys i era mare de dos xiquets: Joan (Joan II de Borja, pare de sant Francesc) i Isabel.

  El revés de la trama, els vassalls, la xicoteta comunitat cristiana de Llombai i quatre aljames, amb els seus alamins tot administrant justícia "segons çuna e xara de moros", i els seus alfaquís actuant també com a notaris.

  Vicente Bisbal del Valle (Llombai, 1934) és membre individual de la International Sociological Association (ISA/AIS) y ha pertangut als seus comités d'investigació Sociological Theory, Sociology of Education i al Commitee on Conceptual and Terminological Analysis. Fou col·legial de beca per oposició, del Real Colegio del Corpus Christi de València. Presidí l'Associació de Sociologia del País Valencià i pertanyé al Comité Ejecutivo de la Federación Española de Sociología (FES). Com a col·laborador de l'Institut Valencià d'Investigació Social va participar en l'estudi "Efectes socials de les inundacions a la Ribera del Xúquer", 1982, patrocinat per Cáritas Diocesana de València. Entre les seues publicacions figuren Un estado de los Borja: el marquesado de Llombai (Valencia, 2001) y La Baronia i el marquesat de Llombai (Institució Alfons el Magnànim, 2005).

  Autor/autora
  Director de la col·lecció
  Col·lecció
  Arxius i Documents
  Matèria
  Història
  Idioma
  • Castellà
  Editorial
  Institució Alfons el Magnànim-Centre Valencià d'Estudis i d'Investigació
  EAN
  9788478225972
  ISBN
  978-84-7822-597-2
  Pàgines
  289
  Ample
  17 cm
  Alt
  24 cm
  Edició
  1
  Data de publicació
  01-09-2011
  Número de la col·lecció
  48
  Tapa blana
  €14,00

  Llibres relacionats